Γιατί ανέχονται οι Αμερικανοί τα ψέμματα του TAP στους Έλληνες

«Είμαστε υπερήφανοι για το πώς υλοποιήθηκε ο ΤΑΡ ως έργο» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας του Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) Κατερίνα Παπαλεξανδρή  από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, ακόμα και πολλοί που βρέθηκαν στο forum είναι ο τρόπος που έγινε η επένδυση. Μια επένδυση η οποία ενώ στηρίχθηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, η Κοινοπραξία στην Ελλάδα δεν έδωσα τα ανταποδοτικά που όφειλε.

«Χειριστήκαμε με σεβασμό τα εδάφη από όπου πέρασε ο αγωγός, συνεργαστήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες και τις ελληνικές αρχές και κάναμε πράξη μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα» είπε η κ. Παπαλεξανδρή και πρόσθεσε κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά: «Ο ΤΑΠ ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα και δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης, στήριξε την εθνική και την τοπική οικονομία.»

Μάλιστα η κυρία Παπαλεξανδρή συνέχισε και είπε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν «είναι το πρώτο ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα», το οποίο θα δώσει «πρόσβαση στην πιο καθαρή μορφή ορυκτού καυσίμου» και «θα συμβάλει στην απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον άνθρακα» και πρόσθεσε:«Μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν ενεργειακό κόμβο.

Πρώτον, το πρώτο σύστημα στην Ελλάδα ήταν ο αγωγός της ΔΕΣΦΑ, δεύτερον, ο TAP δεν παραδίδει αέριο στην Ελλάδα αφού πρόκειται για τρανζιτ αγωγό και δεν έχει καμιά συμμετοχή στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, και τέλος, οι εξελίξεις στο ΥΦΑ κάνουν τον TAP ένα συμπληρωματικό έργο

Ο TAP είναι έργο καθαρό των Αμερικανών το οποίο ήταν η αρχή για τα σχέδια τους όσο αφορά την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η Κοινοπραξία δεν αντιλήφθηκε τον τρόπο με τον οποίο ασκούν πλέον πολιτική οι ΗΠΑ στην χώρα. Όπως φαίνεται η Κοινοπραξία δεν αρκέστηκε στην αναξιοπιστία της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φορώντας αποικιοκρατικό προσωπείο και μπροστά σε στελέχη της Ενέργειας ανέφερε όλα τα παραπάνω.

 

ViaDiplomacy Newsroom