Γιατί η μάχη για το Χαλέπι μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στον Συριακό πόλεμο

Αν ο συριακός στρατός απελευθερώσει τη Ράκκα η επόμενη στάση θα είναι το Χαλέπι. Η απελευθέρωση της πόλης θα είναι η αρχή της ειρηνικής διευθέτησης στη Συρία και η αρχή του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής της Συρίας Taleb Zaifa.
Σε μια συνέντευξη με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Zaifa μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και τις πιθανές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ειρήνης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το σημερινό καθεστώς κατάπαυσης πυρός που καθιερώθηκε το Φεβρουάριο έχει αγνοηθεί από τους τρομοκράτες ως δυνατότητα για τη δημιουργία πολιτικού διαλόγου.

Από τα τέλη Απριλίου, οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν πραγματοποιήσει μαζικές επιθέσεις σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα στο Χαλέπι. Ενώ ο συριακός στρατός ανέστειλε τις δράσεις καταπολέμησης, οι τρομοκράτες, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ανασυντάχθηκαν και ενισχύθηκαν, δήλωσε ο Zaifa.

Οι συγκρούσεις συμπεριλαμβάνουν διάφορες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Al-Nusra Front, Jaysh Al-Islam, Ahrar Ash-Sham, και Jaysh al-Fath. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς θεωρούνται από τη Δύση “μέτριοι”, που συχνά ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους τρομοκράτες.
Επί του παρόντος, ο συριακός στρατός διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ράκκα, τη πραγματική πρωτεύουσα της Daesh. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την κατάσταση για να ανασυνταχθούν και να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στο Χαλέπι.

 

“Καταλαβαίνουν ότι εάν ο στρατός απελευθερώσει το Χαλέπι στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην Ράκκα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τρομοκράτες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες συγκρούσεις. Επιπλέον, η απελευθέρωση του Χαλεπίου θα ανοίξει το δρόμο για ειρηνική διευθέτηση και ο διάλογος μεταξύ εκείνων που θέλουν την ειρήνη στη Συρία “, είπε ο αναλυτής.

Ο Zaifa τόνισε ότι η λεγόμενη ομάδα Ριάντ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.
“Το Χαλέπι είναι το τελευταίο οχυρό. Θα γυρίσει την παλίρροια του πολέμου. Το κλειδί της μάχης θα είναι για το Χαλέπι”, πρόσθεσε.

πηγή:sputniknews.com

ViaDiplomacy Newsroom