Γιώργος Φίλης: Ιστορικό λάθος μια συμφωνία τώρα με την ΠΓΔΜ

epa06579111 Macedonian citizens wave the national flags and shout slogans protesting against the change of the constitutional name Republic of Macedonia at the main square in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 04 March 2018. Demonstrators at an All-Macedonian protest for defending the name of the state and the identity of the nation in Skopje, demand the end of talks with Greece concerning the name-change and rejecting Albanian as official language throughout Macedonia and abolishing settlement with Bulgaria. EPA/GEORGI LICOVSKI

Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ελληνική κυβέρνηση να δείχνει τέτοια σπουδή για συμφωνία τώρα με την ΠΓΔΜ, η οποία είναι η μόνη που θα έπρεπε να επείγεται για λύση. Πολύ περισσότερο που η συμφωνία περιγράφεται ως εκχώρηση στοιχείων της ελληνικότητας της Μακεδονίας, λέει ο καθηγητής γεωπολιτικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης, στον 98.4 .

Κατά τον καθηγητή γεωπολιτικής Γιώργο Φίλη, η ηγεσία των Σκοπίων με την αδιαλλαξία των τελευταίων ημερών, σώζει για την ώρα τα προσχήματα, της ανεξήγητης όπως είπε σπουδής της ελληνικής κυβέρνησης , για μια συμφωνία που επί της ουσίας δεν θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, αλλά μια ουσιαστική υποχώρηση ακόμη και από την εθνική γραμμή του 2008 στο Βουκουρέστι, παρότι όπως είπε ο ίδιος οι μέχρι σήμερα χειρισμοί όλων των κυβερνήσεων δεν ήταν οι κατάλληλοι, εντούτοις η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα, κανονικά της επιτρέπει να μην βιάζεται για μια συμφωνία τώρα με την ΠΓΔΜ.

Via Diplomacy