Γκουτέρες: Ώρα να τερματιστεί ο παράλογος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου» που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

«Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ηθικά απαράδεκτη, χωρίς πολιτικό έρεισμα και στρατιωτικά παράλογη», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη

Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Μαριούπολη μέχρι να μετατραπεί σε «στάχτες μιας νεκρής γης», ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αναφέροντας δύο ακόμη τεράστιες βόμβες που έπεσαν στην πόλη, που παραμένει υπό πολιορκία και αποκλεισμό επί δύο εβδομάδες.

«Ακόμα κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη-πόλη, δρόμο- δρόμο, σπίτι-σπίτι», είπε ο Γκουτέρες. «Δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να περάσει από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι της ειρήνης».

«Είναι ώρα να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος», είπε.

Η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου για την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιτίθεται αδιακρίτως κατά αμάχων. Η Μόσχα το διαψεύδει.

Ο Γκουτέρες είπε ότι περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και προειδοποίησε ότι οι απόηχοι του πολέμου γίνονται αισθητοί παγκοσμίως «με τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων να αυξάνονται και να απειλούν να εξελιχθούν σε παγκόσμια κρίση πείνας».

«Υπάρχουν αρκετά στο τραπέζι για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες – τώρα…και να διαπραγματευτούν σοβαρά – τώρα», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom