Η Αφρικανική Ήπειρος “βυθίζεται” κι άλλο εξ αιτίας της πανδημίας

Η Αιθιοπία, θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον κορονοϊό επιβάλλοντας πανευρωπαϊκό εμπάργκο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed, κάτι που δε μπορεί όμως να γίνει καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε θανάτους από ασιτία, δεδομένων των πενιχρών πόρων της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, επεσήμαναν πως πρέπει να συνεργαστούν «με ολοκληρωμένο τρόπο για να προετοιμαστούν στην επικείμενη αύξηση κρουσμάτων από κορονοϊό στην ήπειρο». Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) : “Οι ηγέτες της Αφρικής θα πρέπει να επιταχύνουν και να έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και αγαθά”.

Η ανησυχία που προκαλεί ωστόσο η πανδημία, είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην αφρικανική ήπειρο καθώς όπως όλα δείχνουν το κυριότερο και πιο αποτελεσματικό “όπλο” για την επιβράδυνση του ιού, είναι αυτό της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων. Πώς όμως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε χώρες της Αφρικής και δη της νότιας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ υπάρχουν ακόμα και σπίτια “στημένα” επάνω σε αποχετευτικά δίκτυα.

Σε αυτές τις πυκνοκατοικημένες κοινότητες, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και όπου μια ενιαία οικογένεια πρέπει να μοιράζεται μια κινητή τουαλέτα με τουλάχιστον 10 άλλες οικογένειες, είναι αδύνατον να καταφέρει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που επιβάλει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως τόσο η νότια Αφρική όσο και η λοιπή ήπειρος είναι χρεωμένες, γεγονός που σημαίνει πως κανένα κράτος δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει δομές ή ακόμα να δημιουργήσει “πακέτα” οικονομικής διάσωσης που απαιτούνται για την εξομάλυνση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο αριθμός των νεκρών από το COVID-19 σε 50 αφρικανικές χώρες έφτασε τα 339, με 80.500 μολυσμένους ανθρώπους, σύμφωνα με το Africa Centre for Disease Control and Prevention (Africa CDC), ενώ οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων βρίσκονται στη Νότια Αφρική, ενώ μεγάλους αριθμούς συγκεντρώνουν η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Καμερούν, αντίστοιχα.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.