Η Άγκυρα δεν περίμενε αυτό που έπαθαν οι «αντιπρόσωποι» της στην Θράκη

«Ο Ξανθιώτης δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου έβαλε ακόμη ένα γκολ, στο άδειο τέρμα των ”εκλεγμένων μουφτήδων” τους οποίους χαρακτηρίζει ”παραμουφτήδες”. Δεν έβαλε γκολ μόνο σ’ αυτούς όμως, ταυτόχρονα, έστω και έμμεσα, έβαλε γκολ και στην Ομάδα (του προξενείου), στην Συμβουλευτική Επιτροπή, στο Κ.Ι.Ε.Φ, στην ίδια την ”Μεγάλη Πύλη”, αλλά και στην επίλεκτη ομάδα μέσα στην μειονότητα.

Επίσης, βάζει γκολ και στους βουλευτές της μειονότητας, στους δημάρχους, χαλώντας τους την ηρεμία, τους καλεί να πάρουν θέση επί του θέματος. Στο τελευταίο άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ”Via Diplomasy” με τίτλο ”Παραμουφτήδες – Πολιτικοί με θρησκευτική περιβολή και ξένα χρήματα»

Το παραπάνω κείμενο είναι μετάφραση από τουρκοφωνο ιστολόγιο το οποίο σχολιάζει το τελευταίο άρθρο του Δικηγόρου, Στέργιου Γιαλάογλου, στο «Viadiplomacy» με τίτλο, “Παραμουφτήδες – Πολιτικοί με θρησκευτική περιβολή και ξένα χρήματα”

Στο ίδιο μεταφρασμένο κείμενο το οποίο θα αναρτηθεί στο τέλος του άρθρου για να πειστεί και ο τελευταίος για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου, ουσιαστικά ο αρθρογράφος παραδέχεται πως η Άγκυρα δαπανά περισσότερα από 15 εκ ευρώ στην Θράκη, και με αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν…4 άρθρα που έγραψε ο Στέργιος Γιαλάογλου.

Στα άρθρα που αναφέρεται ο αρθρογράφος του tiken.net (το site το οποίο σχολίασε το άρθρο του Στέργιου Γιαλάογλου) είναι:

Σαρία και Μειονότητα μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ

Τουρκία και παραμουφτήδες – Η στάση της Ελλάδας

Θράκη: Παράλληλες Δομές και Μαύρο Χρήμα ή πώς στήνεται το παρακράτος

Παραμουφτήδες – Πολιτικοί με θρησκευτική περιβολή και ξένα χρήματα

Τα δύο τελευταία άρθρα είναι και αυτά που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την «Ομάδα» (όπως την αναφέρει η τουρκόφωνη ιστοσελίδα) του Τουρκικού Προξενείου αφού αποδεικνύουν και τον ρόλο των Παραμουφτήδων. Επίσης και το πρώτο άρθρο με τον τίτλο “Σαρία και Μειονότητα μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ” και το οποίο γράφτηκε στις 27/12/2018, επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι η θέση, ο ρόλος και οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του μουφτή είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας.

Σε συνδυασμό με την απόφαση του ΕΔΔΑ για την υπόθεση Χατιτζέ Μολλά Σαλή που επικρότησε τον ν.4511/2018, σημαίνει ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας σε αυτό το μείζον θέμα καθίσταται ιδιαίτερα ισχυρή, οπότε τυχόν πιέσεις από κέντρα εκτός Ελλάδος για εκλογή μουφτή αποκαλύπτουν την πραγματική τους επιδίωξη που δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία. Η τουρκική επιδίωξη για εκλογή μουφτή στην Ελλάδα –γεγονός που δεν ισχύει σε κάποια μουσουλμανική χώρα–, έχει ως στόχο τη μετατροπή του μουφτή σε πολιτικό αρχηγό με λαϊκή νομιμοποίηση υπό τον πλήρη έλεγχο της Αγκυρας.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους Παραμουφτήδες και την «Ομάδα» του Τουρκικού Προξενείου αφού ένα από τα άρθρα του γνωστού Δικηγόρου τους φέρνει αντιμέτωπους με τα νούμερα και το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι πέρα από βέβαιο πως η «Ομάδα» αυτή θα πρέπει κάποια στιγμή, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, να αποδείξουν πως με πενιχρά έσοδα, οδηγούν πχ. πολυτελή Τζιπ. Πρόσφατα η εφορία επέβαλλε πρόστιμο στον Παραμουφτή Ξάνθης, Α.Μετέ, ο οποίος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με βάση την φορολογική του δήλωση το αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή του.

Αυτό δεν το περίμενε μόνο η Άγκυρα, αλλά ούτε και η ίδια η Αθήνα

Αν και τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα, και η αγάπη που έχει ο Στέργιος Γιαλάογλου για τους συμπολίτες του ήταν γνωστή και αναμενόμενη για την «Ομάδα» του Προξενείου, συνέβη κάτι το οποία δεν το περίμενε ούτε η ίδια η Αθήνα

Τον Σεπτέμβριο το «Viadiplomacy» σε άρθρο του με τίτλο “Η αναβάθμιση και η εμπειρία ενός «Γραφείου» θα δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό” σημείωνε «ο Ιωάννης Μεταξάς από το 1936(!) είχε εκφράσει την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των κρατικών υπηρεσιών με τη δημιουργία υπηρεσίας με τίτλο «Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων», στη Γενική Διοίκηση Θράκης, με προϊστάμενο υπάλληλο του ΥΠΕΞ και με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των διατάξεων για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων

Από την δημιουργία του Γραφείου, το οποίο είναι το μόνο στην Ελλάδα που μιλά απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών, είχε και μια δεύτερη αποστολή εξίσου σημαντική, να φέρει τους μουσουλμάνους κοντά στο Ελληνικό κράτος. Αυτή η αποστολή είχε μερική επιτυχία κατά την περίοδο της «μπάρας» αλλά ολοκληρωτική την επόμενη περίοδο.

Αυτό θορύβησε σε τέτοιο βαθμό την Άγκυρα η οποία είδε να μένει μόνο με τους έμμισθους φανατικούς και το σύνολο των μουσουλμάνων να γυρνά την πλάτη στην προσπάθεια επιρροής τους. Έτσι το κλείσιμο του γραφείου έγινε προτεραιότητα από τους πιστούς του Τουρκικού Προξενείου, μουσουλμάνους βουλευτές, παράγοντες και αριστερούς οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση της «καταπιεσμένης» μουσουλμανικής μειονότητας.»

Τελικά η προσπάθεια να κλείσει το σημαντικό αυτό γραφείο δεν καρποφόρησε για τους ενδιαφερόμενους, όμως κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχασε σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα να πραγματοποιεί την αποστολή του.

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να διαχειριστεί την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και γενικά την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, και έτσι η Θράκη και το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη δεν αποτελούν προτεραιότητα, και θα λέγαμε αυτό ήταν και φυσιολογικό.

Έτσι σε μια προσπάθεια το ακέφαλο Γραφείο να αποκτήσει ξανά τις βασικές του λειτουργίες, το Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει στην θέση του Διευθυντή έναν νεαρό Διπλωμάτη με θητεία μάλιστα στην Τουρκία,και το οποίο θα αποδειχθεί χρήσιμο. Το Γραφείο έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο ερχομός του στην πόλη της Ξάνθης περνάει απαρατήρητος από όλους εκτός από έναν, τον Τούρκο Πρόξενο και με τον οποίο θα έλεγε κανείς ότι «γνωρίζονται». Ο Τούρκος Πρόξενος ενημερώνει την «Ομάδα» αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί

Ο νέος Διευθυντής αφού βολιδοσκόπησε την κατάσταση έκανε ότι κάθε Διπλωμάτης, συνομίλησε με όλους. Πήρε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, γύρισε όλο τον τομέα ευθύνης του και έδωσε στους μουσουλμάνους της Θράκης αυτό που ζητάνε πάντα, την παρουσία της πολιτείας δίπλα τους. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν με την Αθήνα και πολλούς στην Θράκη,οι οποίοι είχαν απογοητευτεί με την ανυπαρξία της Πολιτείας για πολλά χρόνια, να μένουν έκπληκτοι.

Και διαβάζοντας τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς, αν ένας δικηγόρος με τεράστια πίεση χρόνου, όπου αρθρογραφεί στα λίγα λεπτά της ξεκούρασης του με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο του και τους συμπολίτες του, και ένας Διπλωμάτης ο οποίος κάνει την δουλειά του και κυρίως, δουλεύει και δεν κάθεται πίσω από το άνετο γραφείο του, φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα, και μάλιστα, ο καθένας μόνος του, τι θα μπορούσε να κάνει άραγε μια οργανωμένη πολιτεία με τους μηχανισμούς της για τους πολίτες της Θράκης, η τους Ακρίτες όταν θέλουν να βάλουν δραματικό τόνο!

Παρακάτω ακολουθεί η μετάφραση (όσο μπορεί να μεταφραστεί σωστά στην Ελληνική) από το κείμενο-σχόλιο στο άρθρο του Στέργιου Γιαλάογλου 

Ο Γιαλάογλου βάζει γκολ σε άδειο τέρμα. Η ομάδα της Μεγάλης Πύλης τι κάνει;

Ο Ξανθιώτης δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου έβαλε ακόμη ένα γκολ, στο άδειο τέρμα των ”εκλεγμένων μουφτήδων” τους οποίους χαρακτηρίζει ”παραμουφτήδες”. Δεν έβαλε γκολ μόνο σ’ αυτούς όμως, ταυτόχρονα, έστω και έμμεσα, έβαλε γκολ και στην Ομάδα (του προξενείου), στην Συμβουλευτική Επιτροπή, στο Κ.Ι.Ε.Φ, στην ίδια την ”Μεγάλη Πύλη”, αλλά και στην επίλεκτη ομάδα μέσα στην μειονότητα.

Επίσης, βάζει γκολ και στους βουλευτές της μειονότητας, στους δημάρχους, χαλώντας τους την ηρεμία, τους καλεί να πάρουν θέση επί του θέματος. Στο τελευταίο άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ”Via Diplomasy” με τίτλο ”Παραμουφτήδες – Πολιτικοί με θρησκευτική περιβολή και ξένα χρήματα”, ο Γιαλάογλου επικρίνει τους Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερήφ με αφορμή τις δηλώσεις τους κατά την συνέντευξη που παραχώρησαν στο TRT.

Νομίζω ότι αυτό είναι το τέταρτο ενοχοποιητικό όσο και θεαματικό άρθρο του. Τα προηγούμενα είχαν μείνει αναπάντητα, δίνοντας περισσότερο θάρρος στον Γιαλάογλου και όπως φαίνεται και αυτό θα μείνει αναπάντητο, δίνοντας του ακόμα πιο πολύ θάρρος για να είναι πιο επιθετικός και σκληρός την επόμενη φορά.

Η Ομάδα και γενικότερα το προσωπικό της ”Μεγάλης Πύλης” του επιτρέπει να βάζει άνετα γκολ και να παίζει μονότερμα, χωρίς καμία άμυνα, την μειονότητα. Είχαμε υποκινήσει και πιο πριν τους πολιτικούς της μειονότητας, να γράψουν κάποια άρθρα, ως απάντηση στον Γιαλάογλου. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν να τους το υπενθυμίσουμε και να υποκινήσουμε κανέναν απ’ αυτούς να απαντήσει (στον Γιαλάογλου), επειδή θα έκαναν ουρά και αγώνα ποιος θα του κλείσει πρώτος το στόμα.

Αντ’ αυτού όμως, οι πολιτικοί της μειονότητας και το προσωπικό της ”Μεγάλης Πύλης” παρέμειναν σιωπηλοί σαν το αηδόνι που έφαγε μούρα . Κρίμα τα πάνω από 15 εκατομμύρια κονδύλι που ξόδεψαν, σύμφωνα με τις νέες μυστικές αναφορές της πρεσβείας των Η.Π.Α. Λόγω της ιδιαίτερης αυτής κατάστασης, είχαμε παρακινήσει τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, ως τον πιο κατάλληλο για να απαντήσει.

Όμως αυτός δεν έδωσε καμία σημασία και προτίμησε να κρυφτεί κάτω από τα χαλιά. Φτάνω σε σημείο να σκεφτώ πως και αυτός ψιθύρισε στο αυτί του Γιαλάογλου ότι, ”κάνω τον ίδιο αγώνα με εσένα” (είναι μαζί του δηλαδή). Πάντως δεν είμαι ονειροπόλος, εγώ είμαι ένας άνθρωπος ρεαλιστής και ειλικρινής. Βέβαια, ακούσαμε και μερικούς εκλεγμένους να λένε ότι, ”μήπως εγώ είχα την στήριξη της ”Μεγάλης Πύλης” στην εκλογή μου, ας φορτωθούν τον Γιαλάογλου, αυτοί που στηρίχθηκαν από την ”Μεγάλη Πύλη”.

Άλλοι που δεν μπόρεσαν να εκλεγούν λένε ότι, ”εμένα η ”Μεγάλη Πύλη” δεν με στήριξε, ας απευθυνθούν σ’ αυτούς που στήριξαν”. Από τον στενό κύκλο του Ιλχάν Αχμέτ, μάθαμε πάντως, ότι ο ίδιος παραπονιέται λέγοντας, ότι, ”εμένα η ”Μεγάλη Πύλη” δεν με στήριξε, μου έβαλε τρικλοποδιά”. Τι περιμένουν για να απαντήσουν δηλαδή, δεν καταλαβαίνω. Τον υπουργό εξωτερικών Τσαβούσογλου μήπως;

Να σηκωθεί και να απαντήσει στον Γιαλάογλου αυτός; Ίσως κάποιοι από εσάς μπορεί να λέτε ότι, ”αδερφέ, το παρακάνεις κι εσύ, αντί να ασκείς κριτική δεξιά και αριστερά, γιατί δεν απαντάς εσύ στον Γιαλάογλου;” Σωστά, αλλά εγώ δεν είμαι μέλος της Ομάδας. Πως να κατέβω στο γήπεδο και να παίξω μπάλα από τη στιγμή που δεν είμαι στην Ομάδα, έτσι επειδή μου ήρθε; Αν το έκανα αυτό, αμέσως θα άνοιγα τον δρόμο για την ήττα.

ViaDiplomacy Newsroom