Η Αίγυπτος αγοράζει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συμφώνησε να αγοράσει μισό εκατομμύριο τόνους σιταριού από την Ινδία, ανέφερε στο Reuters την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών της Αιγύπτου Aly Moselhy.

Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες αντιμετωπίζουν διακοπές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε μισό εκατομμύριο τόνους από την Ινδία», είπε ο Moselhy, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το Σάββατο εν μέσω ενός καύσωνα που περιόρισε την εγχώρια παραγωγή και ανέβασε τις εγχώριες τιμές.

Ωστόσο, ο Moselhy είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η ινδική απαγόρευση δεν θα ισχύει για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Είπε επίσης ότι το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο είχε δώσει έγκριση στον κυβερνητικό αγοραστή, τη Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων, να παρακάμψει τη διαδικασία του διαγωνισμού και να αγοράσει σιτάρι απευθείας από χώρες ή εταιρείες.

Η Αίγυπτος βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με το Καζακστάν, τη Γαλλία και την Αργεντινή, σημείωσε.

Η Αίγυπτος έχει στρατηγικά αποθέματα αξίας τεσσάρων μηνών και φυτικά έλαια έξι μηνών, δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι μετά την προμήθεια της συνεχιζόμενης τοπικής συγκομιδής, τα αποθέματα αιγυπτιακού σιταριού θα επαρκούν μέχρι το τέλος του έτους.

ViaDiplomacy Newsroom