Η αναφορά Πομπέο από το Μόναχο για την Αλεξανδρούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Μάικ Πομπέο,  υποσχέθηκε το Σάββατο από την Διάσκεψη του Μονάχου ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 1 δισ. Δολάρια για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων συμμάχων.

«Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων φίλων μας…οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως 1 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών

Μιλώντας για το σχέδιο των ΗΠΑ , την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, ο κ.Πομπέο αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Η ακριτική πόλη αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο για την Αμερικανική πολιτική για τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και την Πολωνία

Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην περιοχή και τα Βαλκάνια, κάνουν την ακριτική πόλη επίκεντρο των εξελίξεων. Το λιμάνι, η Εγνατία Οδός και η σύνδεση της με την Via Carpatia ,η Σιδηροδρομική Εγνατία και η σύνδεση της με τα λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα, κάνουν την Αλεξανδρούπολη την πιο σημαντική πόλη σε αυτή την πολιτική τους.

Ο παρακάτω χάρτης της Via Carpatia δείχνει αυτό ακριβώς, ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.