Οι ανακοινώσεις για τις βάσεις από τον Πάνο Καμμένο ήταν ήδη ειλημμένες αποφάσεις

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», αυτά ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις.

Οι ανακοινώσεις αυτές του Πάνου Καμμένου σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν όχι μόνο ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις, αλλά θα δρομολογούσε ακόμη και πολιτικές εξελίξεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι τοποθεσίες που ανέφερε ο υπουργός άμυνας ως μόνιμες βάσεις, ήδη έχουν αξιολογηθεί από τους Αμερικανούς και η Ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της ώστε τελικά ο Βόλος, η Λάρισα αλλά κυρίως η Αλεξανδρούπολη, να αποτελέσουν επίσημα μόνιμες βάσεις των Αμερικανών

Διαβάστε επίσης: Μια μικρή Νότια Κορέα θέλουν οι Αμερικανοί την Ελλάδα

Η κάθε περιοχή από τις παραπάνω παίζει τον δικό της ρόλο ξεχωριστά για τις ΗΠΑ. Η Αλεξανδρούπολη είναι το “ενεργειακό σύνορο” της Ευρώπης, ο σταθμός LNG, οι αγωγοί που περνάνε από την Θράκη και από το Βουλγαρικό έδαφος, η Εγνατία οδός με τους κάθετους άξονες, αλλά και το καθεστώς συνδιοίκησης με την θεωρία “Των Μαλακών Συνόρων” που προωθεί η Άγκυρα στην περιοχή, δημιουργεί την ανάγκη για μια βάση που θα σταθμεύουν μονάδες ταχείας αντίδρασης.

Στην Λάρισα είναι πλέον σταθμευμένα τα MQ-9 Reaper για τα οποία το συγκεκριμένο αεροδρόμιο αποτελεί το τέλειο ορμητήριο για αυτό τον τύπο των drones με κύριο προσανατολισμό την Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Αν επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες ότι θα σταθμεύσουν και ιπτάμενα τάνκερ, στο αεροδρόμιο της Λάρισας θα γίνουν δομικές αλλαγές οπότε θα μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα αεροσκάφη όπως τα F-22

Ο Βόλος και το Στεφανοβίκειο με τις υποδομές που έχει για ελικόπτερα ίδιου τύπου που χρησιμοποιούν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα αποτελέσει σαφώς μια καλή βάση για μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλες οι βάσεις που έχουν δημιουργηθεί μαζί με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, είναι κάτω από την αντιεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Ειδικά τα συστήματα που έχει το Δ.Σ.Σ Στρατού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (patriot,Crotale NG, tor-m1, osa, FΙΜ-92 Stinger) καλύπτουν και τις “4 ζώνες”.

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

ViaDiplomacy Newsroom