Η Αθήνα γνώριζε όλες τις κινήσεις για την “Συμφωνία” Τουρκίας και Λιβύης

Όταν ο Τούρκος Πρέσβης κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών Πέμπτη, το πρώτο που πρέπει να ρωτήθηκε είναι “κύριε Πρέσβη είχατε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν είστε ούτε Αναθεωρητική δύναμη, αλλά ούτε και επεκτατική”

Τις προηγούμενες ημέρες ο Θάνος Ντόκος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΑΠΕ (έχει στην σημασία του) η οποία δεν αναγνώσθηκε όπως θα έπρεπε και σαν αποτέλεσμα είχε ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας να κατηγορηθεί για πολλά.

Τα πυρά ήρθαν όπως πάντα από όλους αυτούς που θεωρούν ότι οι σχέσεις των κρατών είναι 100-0, και στο 100 πρέπει να βρίσκεται πάντα η Ελλάδα. Τα πυρά ήρθαν επίσης από αυτούς που ζητάνε την “στρατιωτικοποίηση” όλων των προβλημάτων με την Τουρκία.

Η συνέντευξη του Θάνου Ντόκου ήταν προσεκτική και περιείχε σαφή μηνύματα στην Τουρκία, πρώτα ότι γνώριζε όλες τις κινήσεις της, ότι οι διαφορές όποιες υπάρχουν θα λυθούν με διάλογο, ότι η συμμετοχή της στα Ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου είναι συμμέτοχη με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και τέλος, υπάρχει και κόκκινη γραμμή

Την επόμενη της συνέντευξης του Αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας, σε Άποψη στο Viadiplomacy με τίτλο “Ψάχνουμε πραγματικά να δούμε γιατί όλοι αντέδρασαν στην συνέντευξη του Θάνου Ντόκου” σημειωνόταν στο τέλος “η αναφορά του στην συνέντευξη του Τούρκου Πρέσβη στην Καθημερινή και η φράση «η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική και επεκτατική χώρα» μόνο τυχαία δεν είναι”

Η Αθήνα ήταν προετοιμασμένη, όπως και όσα έρχονται είναι, και για την ενημέρωση της είχαν φροντίσει ήδη και οι Αμερικανοί. Ενημερωμένες ήταν επίσης και όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και ο τρόπος αντίδρασης, ακόμα και χρονικά την Πέμπτη, φάνηκε πως οι ενέργειες ήταν και συντονισμένες. Υπήρξε μια αντίδραση με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, συστάσεις και ελεγχόμενη υποβάθμισμη του θέματος

Ο Τούρκος Πρόεδρος όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να κάνει “φασαρία” και αυτή την φορά.

 

ViaDiplomacy Newsroom