Η Αθήνα κινείται άμεσα και παίρνει ρόλο στην κρίση του Λιβάνου

Ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που βρέθηκε στην Βηρυτό λίγες ώρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης ήταν ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, ήταν και η πρώτη χώρα που έστειλε βοήθεια στον Λίβανο που περιελάμβανε, κατ’ αρχήν, την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου στον τόπο της τραγωδίας. Ταυτόχρονα η Ελληνική Πρεσβεία στην Βηρυτό ήταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Ελληνική κυβέρνηση όσο και με αττή του Λιβάνου για τον συντονισμό της βοήθειας και άλλων πληροφοριών.

Το πρωί της Κυριακής απέπλευσε το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ με προορισμό το λιμάνι της Βηρυτού μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, φαρμακευτικό υλικό καθώς και υλικά που έχει συγκεντρώσει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο συνδρομής της Ελλάδας στο Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης της 4ης Αυγούστου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, το αρματαγωγό θα φορτώσει υλικά και από το λιμάνι της Λεμεσού με τα οποία συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Βηρυτού, έχουν δοθεί -και θα εφαρμόζονται από όλους τους επιβαίνοντες- συγκεκριμένες οδηγίες και πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία COVID-19 σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τη σχετική εντολή για την εν λόγω αποστολή έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη,

ViaDiplomacy Newsroom