Οι διαδρομές της ελληνικής διαπραγμάτευσης, του Μιχάλη Μαθιουλάκη

Καθώς η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους μας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, πολλοί συμπολίτες μας αναρωτιούνταν για το ποιες ακριβώς είναι οι πιθανές εξελίξεις για τη χώρα αναλόγως την πορεία εξέλιξης της διαπραγμάτευσης.

Το διάγραμμα που ακολουθεί, ετοιμάστηκε μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος με στόχο να βοηθήσει στην απλή οριοθέτηση των πραγματικών εναλλακτικών διαδρομών που υπάρχουν για την ελληνική κυβέρνηση στα διάφορα στάδια της διαπραγμάτευσης.

Με δεδομένο ότι ασχέτως με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει κάποιου είδους διαπραγμάτευση, το εν λόγω διάγραμμα μπορεί να φανεί χρήσιμο σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το εξετάσει κανείς.

Μπορεί λοιπόν κανείς να θεωρήσει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ότι βρίσκεται στην κορυφή του διαγράμματος και έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα συμφωνία ή μη-συμφωνία και να αρχίσει να μελετά τις διαδρομές στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

 

Αυτό που βλέπει κανείς όσο προχωράει προς τα κάτω είναι ότι σε πολλά σημεία δημιουργούνται αδιέξοδα ή loops (επαναλαμβανόμενες πορείες) που κάνουν την πορεία προς μία λύση να φαντάζει λαβύρινθος. Αυτό μας δείχνει και τη θέση στην οποία έφερε τον εαυτό της και τη χώρα η κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα.

 

Σήμερα, 30/6/2015 βρισκόμαστε ακριβώς κάτω από το σημείο 4 του διαγράμματος. Παρά το ότι παρεμβάλλεται το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, το σημείο 5 εξακολουθεί να έρχεται στο τέλος του επόμενου μήνα όπου πρέπει να γίνει η καταβολή μισθών του δημοσίου και συντάξεων με χρήματα που δεν υπάρχουν.

 

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης είναι Οικονομολόγος και Επιστήμονας Διεθνών Σχέσεων

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.