Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έχουν εισβάλει στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι. Η πόλη έχει μεγάλη γεωστρατηγική, αλλά και συμβολική σημασία αφού όποιος την ελέγχει εμφανίζεται ως διάδοχος του καθεστώτος Καντάφι. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός υποστηρίζει ότι κατέλαβε την αεροπορική βάση αλ Καρνταμπίγια και πως κατευθύνεται την καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων διεξάγονται σφοδρές μάχες, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν του μαχητές του Χαλιφά Χαφτάρ. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός υποστηρίζει πως σύντομα θα ελέγχει την Σύρτη, ενώ εκτιμά πως η κατάληψη της Τρίπολης αποτελεί θέμα χρόνου. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την κατάληψη της Σύρτης

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες ήδη μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

«Θα υπάρξει ένα επιχειρησιακό κέντρο (στη Λιβύη), ένας Τούρκος αντιστράτηγος επικεφαλής και θα διαχειρίζονται την κατάσταση εκεί πέρα. Σταδιακά, Τούρκοι στρατιώτες μετακινούνται εκεί αυτή τη στιγμή» υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Η δήλωση Ερντογάν ήλθε μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Τον περασμένο μήνα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να αποκρούσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

(πηγή: gr.euronews.com)

ViaDiplomacy Newsroom