Η «documenta» θα συνδιοργανωθεί το 2017 από την Αθήνα και τη γερμανική πόλη Κάσελ

Ανακοινώθηκε επισήμως χθες στο Βερολίνο, η συμφωνία να συνδιοργανωθεί το 2017 από την Αθήνα και τη γερμανική πόλη Κάσελ, η «documenta», η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής.

 Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων επισφραγίστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τον δήμαρχο του Κάσελ κ.Bertram Hilgen, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου της «Documenta14», κυρίας Annette Kulenkampff, στο πλαίσιο της μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ITB), που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

 Ο δήμαρχος Αθηναίων  επισκέπτεται την πόλη του Κάσελ σήμερα  και  έχει επαφές με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού και της οικονομίας.

 «Παράλληλα με τις συζητήσεις και τις προετοιμασίες στο Κάσελ, προκαταρκτικές συναντήσεις έγιναν και στην Αθήνα, στις οποίες πήραν μέρος πολιτιστικοί φορείς της πόλης, εκφράζοντας την ποικιλομορφία αλλά και τις αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Γιώργος Καμίνης,  σημειώνοντας ότι «η Αθήνα θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια, στο επίκεντρο του διεθνούς εικαστικού χάρτη, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ήδη  καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα, ορισμένοι μάλιστα ετοιμάζονται – όπως πληροφορούμαστε – και για σταθερότερη εγκατάσταση».

 Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε  ότι παράλληλα με το ορόσημο της διοργάνωσης της «documenta14» τον Απρίλιο του 2017, προγραμματίζεται και η πραγματοποίηση την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων.

 Τα εγκαίνια της «documenta14» με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα»  θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα εγκαίνια στο Κάσελ έχουν προσδιοριστεί για τις 10 Ιουνίου 2017.

 «Η επίσκεψη του Γιώργου Καμίνη αποτελεί την απαρχή μιας δημιουργικής, εμπνευσμένης και ιδιαίτερης συνεργασίας, μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και του Κάσελ και δημιουργεί πολλές προοπτικές και ευκαιρίες. Αντιλαμβάνομαι τις υφιστάμενες δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση αλλά εκτιμώ την αποφασιστικότητα να αντιμετωπισθούν με νέες ιδέες και ελπίδα¨ δήλωσε ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen.

 «Ζητήματα που η πολιτική και η οικονομία, σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, είναι δύσκολο να εκφράσουν, η Τέχνη καταφέρνει να τα προσεγγίσει, δημιουργώντας γέφυρες, δομώντας εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση και σπάζοντας τις προκαταλήψεις»  τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της «documenta», κυρία Annette Kulenkampff.

 Η  «documenta» αναγνωρίζεται ως μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια. Κάθε μία διοργάνωσή της αποτελεί ένα μοναδικό παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, που αναδεικνύει κάθε φορά μία συγκεκριμένη ιδέα για το περιεχόμενό της, όπως αυτό το οραματίζεται ο εκάστοτε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Η «documenta» προβάλλει νέες κατευθύνσεις στο διεθνές κοινό, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και καλλιτέχνες.

 Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε συνεντεύξεις του (Deutsche Welle και Der Freitag) υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την πόλη της Αθήνας  η διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, αφού αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, κάτι που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για την πόλη του Κάσελ.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.