Η δραστηριότητα διπλωματών στην Θεσσαλονίκη θυμίζει τις αρχές του 20ου αιώνα

Η 83η ΔΕΘ το 2018 είχε ως τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και μετά από πολλά χρόνια υπήρξε ένα θετικό κλίμα. Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα με την Αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Η πόλη σημαιοστολίστηκε με την αστερόησα, Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη μεγάλων πολυεθνικών ομίλων έγιναν δεκτή όπως αρμόζει σε ένα επιχειρηματικό γεγονός.

Αν εξαιρέσει κανείς τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, όλα κύλησαν ομαλά ακόμα και στις πορείες των αντιεξουσιαστών.

Την φετινή 84η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ινδία, το περιεχόμενο της Έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η Αμερικανική Πρεσβεία και φέτος πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις, από το ενεργειακό forum της Παρασκευής μέχρι το Talks Events που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σε όλα τα περίπτερα, συνάντησαν όλους τους αυτοδιοκητικούς της πόλης, και ήρθαν σε επαφή με όλη την νέα κυβέρνηση.


Οι Γερμανοί , που θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην 85η ΔΕΘ, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τον νέο πρέσβη τους ο οποίος συνάντησε και αυτός τους αυτοδιοικητικούς της πόλης, ενώ οργανώθηκαν εκδηλώσεις όπως αυτή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Μακεδονία Παλλάς

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία επαναλαμβάνεται – Θεσσαλονίκη, προξενεία και εμπόριο αναπλάθουν τα Βαλκάνια

Αλλά και άλλοι διπλωμάτες, όπως από την Πρεσβεία της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην ΔΕΘ.

Όλες οι παραπάνω χώρες, ειδικά Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας, στις αρχές του 1900 είχαν έντονη δραστηριότητα, σε μια περίοδο όπου στην Μακεδονία υπήρξε μια πραγματική «μαχή» Προξενείων. Όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις (Μακεδονικός αγώνας, Βαλκανική Πόλεμοι, Α.Π.Π), οι δραστηριότητα των διπλωματών ήταν αναγκαιότητα και έπαιξαν τον ρόλο τους.

Όπως φαίνεται η ΔΕΘ αποκτά και έναν ακόμα ρόλο πέρα της εμπορικής έκθεσης

Διαβάστε επίσης: Η ΔΕΘ πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στην Διπλωματία

Via Diplomacy