Η Ελλάδα «χάνει» τα σύνορά της ; Ιδεολογικές αγκυλώσεις Vs Ρεαλισμού

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε ένα «καυτό» θέμα της  κυβέρνησης  της Αθήνας καθώς κύματα μεταναστών εισρέουν στην Ελλάδα σε αναζήτηση στέγης και τροφής. Η παράνομη μετανάστευση μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλεια μιας χώρας καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία από τη στιγμή μια κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας και να επιβάλλει νόμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Μία τέτοιου είδους πολιτική μπορεί να αποδίδεται είτε σε έλλειψη αποφασιστικότητας,  είτε σε έλλειψη ανικανότητας ή και τα δύο είτε ακόμα σε ιδεολογικές προκαταλήψεις που θεωρούνται ακόμα πιο επικίνδυνες.

Το μεταναστευτικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντικείμενο για πειραματισμό από τη στιγμή που σε πρώτο βαθμό απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και σε δεύτερο βαθμό την εθνική ασφάλεια. Οι ιδεολογικές προκαταλήψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό μπορούν να αποβούν μοιραίες από τη στιγμή που υπάρχουν νομοσχέδια για μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και μαζική παροχή ιθαγένειας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έχοντας επίγνωση της κατάστασης που δημιουργείται, διαφοροποιήθηκε για μια ακόμη μια φορά επισήμαινοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι 100.000 ατόμων τα οποία προτίθεται να διασχίσουν το Αιγαίο από τις τουρκικές ακτές και να αποβιβαστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε ζητήματα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας».

Η μεγάλη εισροή των μεταναστών στην Ελλάδα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και από Μαγκρέμπ απειλεί να εξελιχθεί και σε μια «πύλη» εισόδου ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη. Η κάλυψη τους ως «μετανάστες» τους δίνει τη δυνατότητα να δράσουν σε «μικρούς πυρήνες» ή σαν «μοναχικοί λύκοι» διενεργώντας τρομοκρατικά χτυπήματα σε soft ή hard στόχους της Ευρώπης.

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι μια ασύμμετρη απειλή που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και μέσα από συλλογικές προσπάθειες. Η ανάδειξη και επέκταση του Ισλαμικού Μετώπου Ιράκ και Συρίας (ISIS) στη Μέση Ανατολή, η συμμετοχή ευρωπαίων Τζιχαντιστών στον εμφύλιο της Συρίας, η αποδοχή της εξτρεμιστικής ερμηνείας του Ισλάμ από νεαρούς ευρωπαίους μουσουλμάνους είναι γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα Press Release στις 13 Ιανουαρίου 2015 ανάφερε ότι το 2014 «πάνω από 276.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 155% σε σύγκριση με το 2013»

Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν δύο κύριες οδούς, διασχίζοντας περίπου 483 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσόγειου πηγαίνει προς το νότιο της Ιταλία και χρησιμοποιείται πιο συχνά. Το 2013 εισήλθαν 45.298 μετανάστες παράνομα στην Ευρώπη από τη συγκεκριμένη διαδρομή. Το 2014 εισήλθαν 170.816 μετανάστες μια αύξηση 277%.

Η δεύτερη διαδρομή είναι γνωστή ως Ανατολική Μεσόγειο πηγαίνει σε Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία. Το 2013 εισήλθαν 23.299 μετανάστες παράνομα στην Ευρώπη μέσω αυτής και το 2014 ανήλθαν σε 50.561, μια αύξηση 117%

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις 190 μίλια νότια της Κρήτης βρίσκεται η πόλη της Ντέρνα με το μικρό της λιμάνι και τους 100.000 κατοίκους της όπου έχει εγκατασταθεί εκεί μια σημαντική στρατιωτικής δύναμης της ISIS η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την παραθαλάσσια πόλη στην ναυτική της βάση στη Μεσόγειο.

Η ισλαμική οργάνωση ISIS επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λιβύης για να “εισβάλει” στην νότια Ευρώπη, αξιοποιώντας τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που διασχίζουν την Μεσόγειο σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, που επικαλείται έρευνα το βρετανικού Κέντρου Ερευνών Quilliam.

Οι τάσεις της κοινής γνώμης για την ισλαμική τρομοκρατία και τους ευρωπαίους τζιχαντιστές όπως αποτυπώνεται στο ελληνικό διαδίκτυο έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού και τις αποσταθεροποιητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει μια επέκτασή του στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή γέφυρα και η προκεχωρημένη πύλη προς Ανατολάς. Από εδώ διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τις διακεκαυμένες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μας προβλήματος απαιτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση που θα έχει γνώμονα την προάσπιση της δημοσίας και εθνικής ασφάλειας. Η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη χωρίς να εγκαταλείπει τις ανθρωπιστικές μας αξίες έναντι των προσφύγων ή των αναξιοπαθούντων οικονομικών μεταναστών, να ενεργεί προς εκείνη την κατεύθυνση ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κεκαλυμμένοι μαχητές του ISIS και τρομοκράτες.

Αντιθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει μια μεταναστευτική πολιτική βασιζόμενη σε ιδεολογικές προκαταλήψεις που ανοίγει τα σύνορα στους μετανάστες, έχει κλίσει τα κέντρα κράτησης και έχει καταργήσει τις θαλάσσιες περιπολίες. Όμως το ότι «σπέρνεις θερίζεις» ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ασφαλής χώρα και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να μην εθελοτυφλεί μπροστά στους ασύμμετρους κινδύνους (ισλαμική τρομοκρατία) που εγκυμονεί η αθρόα εισροή μεταναστών.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.