Η Ελλάδα μέλος της Ινδικής πρωτοβουλίας Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar, ο οποίος αφικνείται σήμερα και θα παρακαθήσει απόψε σε άτυπο δείπνο που παραθέτει ο Υπουργός.

Πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, που διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι κατ’ ιδίαν και εν συνεχεία οι διευρυμένες συνομιλίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να εστιάσουν στην προώθηση του διαλόγου και στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Στο διμερές, κατ’ αρχάς, πλαίσιο αναμένεται να δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της, Ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας με την υπογραφή της συμφωνίας πλαισίου από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στο πολυμερές πλαίσιο, όπου Ελλάδα και Ινδία συμμερίζονται την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικότερα οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, όπου άλλωστε την τρέχουσα περίοδο, για τα έτη 2021-2022, η Ινδία είναι και μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και οι προοπτικές πολυμερών σχημάτων.


Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (περί ώρα 12:00).

Αργότερα την ίδια ημέρα, περί ώρα 19:30, οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών θα παραστούν στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της Πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

ViaDiplomacy Newsroom