Η ενεργειακή διπλωματία στο επίκεντρο των συζητήσεων Κοτζιά – Mitov

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Daniel Mitov στη Σόφια.

Σε συνθήκες δυναμικών διπλωματικών συναντήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, Ντανιέλ Μίτοφ και Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν ειλικρινά και φιλικά επί θεμάτων διακρατικής, περιφερειακής, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια.

Μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η Βουλγαρία και η Ελλάδα φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και έχουν την επιθυμία να συμβάλλουν στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της επικείμενης βουλγάρικης προεδρίας της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκανικά κράτη να υπογράψουν διακήρυξη για το απαραβίαστο των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα οι δυο χώρες μαζί με την Τουρκία, αναμένουν να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους το υπογεγραμμένο τον Μάιο Σύμφωνο για την δημιουργία Κέντρου επαφής για αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία.

“Οι χώρες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και πρέπει να λύνουν τα προβλήματα μέσω της αρχής της αλληλεγγύης”, είπε ο κ. Μίτοφ, ενώ ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως στα Βαλκάνια πρέπει να εφαρμοστούν δύο βασικοί κανόνες – το κράτος δικαίου και ο πολιτισμός του συμβιβασμού.

Σχετικά με την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Βουλγαρία ήταν πάντα συνεπής στην στήριξή της για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική τους πορεία εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

“Η πιο κερδισμένη χώρα από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα είναι η Ελλάδα, γιατί δίπλα στη θαλάσσια συνέχεια που έχουμε με την Ιταλία και την Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία που έχουμε από τα ανατολικά θα έχουμε και στον κεντρικό κορμό μια συνέχεια Ευρώπης-Ελλάδας”, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. “Γι’ αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Μίτοφ να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αυτών των κρατών και στην κατανόηση των προϋποθέσεων και του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας και την πολιτική μας εμπειρία στον ευρωπαϊκό τους δρόμο. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε ανοιχτοί, μην ξεχνάτε πως η διεύρυνση από 10 σε 15 τη δεκαετία του ’90 την οργανώσαμε εμείς και μάλιστα εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις με τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία, μην ξεχνάτε πως το άνοιγμα του ευρωπαϊκού δρόμου το 2003 έγινε σε ελληνική προεδρία άρα έχουμε την πείρα, την θέληση και την ικανότητα να συμβάλλουμε στην διεύρυνση της ΕΕ και όταν αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Βουλγαρία οι δυνάμεις μας ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται”.

Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν η κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μεταξύ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

“Για την βουλγάρικη πλευρά η ιδέα για την πραγματοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου συμπεριλαμβάνει το σημαντικότερο δυναμικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όλης της ΕΕ”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ και υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του “η ενεργειακή διαφοροποίηση και η ενεργειακή ευρωπαϊκή ένωση αρχίζουν από την διασύνδεση αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας”.

Για το επείγον του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού αερίου μεσολαβεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας: “Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά μιας και τα έργα υποδομής είναι δείκτης σταθερότητας για την περιοχή”, είπε ο κ. Κοτζιάς και επεξήγησε πως λέγοντας διακρατικά έργα υποδομής εννοεί τους νέους συνοριακούς σταθμούς, την παρατήρηση των υδάτων, την ενίσχυση του εκατέρωθεν τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ντανιέλ Μίτοφ σημείωσε πως η ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας ανέρχεται σε πάνω από 3 δις €, ενώ η νότια γείτονάς μας είναι σε μια από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και τις συμμετοχές στον βουλγάρικο τραπεζικό τομέα. Σ’ αυτή τη βάση η Βουλγαρία έχει συμφέρον να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση που να οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.