Η “ενεργειακή πανδημία” στο επίκεντρο συνδιάσκεψης των κυριότερων χωρών παραγωγής πετρελαίου

Οι κύριες χώρες παραγωγής πετρελαίου, “οδηγοί” των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ , συναντώνται την Πέμπτη, με στόχο την προσπάθεια επίτευξης μια αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής, με την ιδέα της στήριξης των τιμών που έχουν καταρρεύσει εξ αιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με το AFP.

“Η μόνη ελπίδα της αγοράς πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση των τιμών, είναι να σταματήσουμε την παραγωγή σε ορισμένες εγκαταστάσεις” και αυτός είναι ο λόγος εξαιρετικά σημαντικής διάσκεψης της Πέμπτης , υποστηρίζει ο Bjornar Tonhaugen από την Rystad Energy. Ουσιαστικά η εν λόγω σύσκεψη, ανοίγει το δρόμο για “μια δίκαιη συμφωνία που θα αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου”, υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία, χώρα η οποία ηγείται της συνδιάσκεψης, μετά από αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη του Οργανισμού χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC) και άλλων παραγωγών πετρελαίου εκτός της οργάνωσης θα συζητήσουν για μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειώνοντας την παραγωγή. αποτελεί το κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία “είναι εξαιρετικά σαφείς στο γεγονός ότι δεν δεν προτίθενται να μειώσουν την παραγωγή τους αν δεν προσχωρήσουν άλλοι μεγάλοι παραγωγοί”, επισημαίνει ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της Seb. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, υποστηρίζουν μια συμφωνία που θα δώσει ώθηση στη βιομηχανία πετρελαίου σχιστόλιθου, η οποία βιώνει δύσκολες ώρες σε σχέση με τρέχουσες τιμές.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.