Η ευρωζώνη είναι έτοιμη για Grexit

Διορία μέχρι την Παρασκευή το πρωί στην κυβέρνηση, προκειμένου να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, έδωσαν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης. Τη νέα ελληνική πρόταση θα εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ εάν δεν είναι ικανοποιητική δηλώνουν ευθέως ότι έχουν προετοιμαστεί και για το Grexit.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση παρότι είχε δεσμευθεί δεν παρουσίασε σήμερα καμία πρόταση. Σήμερα της ζητήθηκε μέχρι την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί να καταθέσει μια πλήρη πρόταση, προκειμένου αυτή να εξεταστεί το Σάββατο από το Eurogroup και την επόμενη μέρα να λάβουν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Η ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα, έχει εξετάσει σενάρια τόσο για το Grexit oσο και τη διάσωση της χώρας», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Για το δημόσιο χρέος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του ανέφερε ότι υπήρχε ήδη η απόφαση να εξεταστεί το θέμα αυτό τον ερχόμενο Οκτώβριο σύμφωνα με την τελευταία πρόταση των θεσμών. «Το θέμα δεν είναι επίκαιρο, θα επανέλθουμε το φθινόπωρο εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη χρηματοδότηση της χώρας ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν είναι ικανοποιητική θα επιλυθεί και το πρόβλημα της άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα.

«Είχα προειδοποιήσει την Παρασκευή την κυβέρνηση ότι εάν επικρατήσει το όχι η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα αποδυναμωθεί, αυτό συνέβη απόψε» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι «όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Όλοι θα κάνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι», προσθέτοντας ότι «αν αποτύχουμε, η ευρωζώνη θα αντέξει αλλά η κατάσταση για τους Έλληνες θα είναι οδυνηρή αφού η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Όλα οδηγούν πλέον σε Grexit

Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα οποίο το «όχι» προηγείται καθαρά από το «ναι» δίνει τη δυνατότητα σε γερμανούς τραπεζίτες και οικονομολόγους να προβούν σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον.

Δύσκολος ένας συμβιβασμός

0,,16700721_403,00Ο Νικολάους Χάινεν, από την Deutsche Bank, θεωρεί ότι τώρα το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα προσέγγισης της κυβέρνησης Τσίπρα, εάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εβδομάδες μεγάλης ανασφάλειας, προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά θεωρείται πιθανό να χειροτερεύσουν οι οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση Τσίπρα (…). Εάν παραμείνει όμως, τότε θα ενισχυθούν οι εικοτολογίες που κάνουν λόγο για άμεση στάση πληρωμών και μετάβαση σε ένα παράλληλο νόμισμα».

Για τον Γύργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγο της BayernLB, όλα οδηγούν σε ένα Grexit. «Το ερώτημα είναι τι θέλουν να πάρουν οι Έλληνες; Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κούρεμα χρέους», αναρωτήθηκε ο Μίχελς. Για τον Χόλγκερ Σμίντινγκ από την τράπεζα Berenberg είναι δύσκολος ένας συμβιβασμός με αυτή την κυβέρνηση. “Η κυβέρνηση έχει ακινητοποιήσει σε τέτοιο βαθμό την οικονομία, που οι οικονομικές ανάγκες της χώρας ανεβαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό δεν βοηθά τους δανειστές να προτείνουν κάτι που να επαρκεί (σσ. για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας)».

«Θα αιμορραγήσουν οι τράπεζες»
0,,16908443_403,00
Ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν συμβιβασμό με την ΕΕ, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στο τέλος η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. «Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και το επόμενο βήμα θα ήταν να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του ELA με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ‘αιμορραγία’ οι ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια κατάσταση η κυβέρνηση δεν θα είχε ρευστό να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δεν θα είχε άλλη δυνατότητα από το κόψει νέο νόμισμα για να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα πληρωμών. Αυτό θα ήταν πρακτικά το τέλος στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.