Η είδηση των F-35 έχει βάση από την στιγμή που έγινε tweet από τον Τζέφρι Πάιατ

“Τις προηγούμενες ημέρες, στην Βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, βρέθηκε ένα MH60R Sea Hawk της 1ης Πτέρυγας Μάχης που επιβαίνει στο αεροπλανοφόρο Harry S. Truman.Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια του MH60R Sea Hawk και η παρουσία του ελικοπτέρου στην Ελλάδα, και η δημοσιοποίηση τις επίσκεψης από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, έχει την σημασία της.”.

Το παραπάνω είναι η εισαγωγή άρθρου του vidiplomacy με τίτλο “Όπου Τζέφρι Πάιατ και παραχώρηση αμυντικού υλικού – Θα ισχύσει το ίδιο για τα MH60R Sea Hawk;” και λίγους μήνες μετά η είδηση επιβεβαιώθηκε.

Τον Οκτώβριο και από  Thessaloniki Summit 2018, είχε αναφέρει, «οι ΗΠΑ είναι σαφείς: υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της». Λίγες ώρες πριν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς είχε μια επιθετική ρητορική για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum

Την ίδια ημέρα που έκανε την παραπάνω δήλωση, σε συνέντευξη του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει, “ελπίζω η Τουρκία θα παραμείνει στη δύση και σημαντικός σύμμαχος της ευρωατλαντικής συμφωνίας”

Και θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες δηλώσεις του που αποδεικνύουν πως κάθε φορά που ο Τζέφρι Πάιατ κάνει δηλώσεις η tweet, είτε δηλώνουν αποφάσεις που έχουν παρθεί για το μέλλον, είτε για να αποδείξει πως η Ελλάδα αποτελεί το Στρατηγικό Βάθος των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει οικονομικά, να γίνει ισχυρή στρατιωτικά τόσο για την δική της ασφάλεια, όσο και για την ίδια την Ευρώπη.

Η απόφαση να έρθουν τα F-35 στην Ελλάδα δεν είναι κάτι που συζητείται, έχει ληφθεί και δεν έχει καμιά σχέση με ότι συμβαίνει στην Τουρκία. Η κατάσταση στην γειτονική χώρα, βοηθά το θέμα επικοινωνιακά και μόνο.

Το μόνο που μένει να διευθετηθεί και αυτό θα αποτελέσει είδηση, είναι η αποπληρωμή, και πάνω σε αυτό εργάζεται ο Αμερικανός Πρέσβης. Η επιθυμία του, και αυτό είναι στο τραπέζι, το ποσό αυτό να προέλθει ανταποδοτικά από την χρήση νέων υποδομών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που σε συνδυασμό με την ενίσχυση του στόλου των F-16 του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία) με F-35 λόγω της κρίσης του Τουρκικού προγράμματος, που θα δημιουργήσει κενό στην συμμαχία στο ανατολικό της σκέλος, θα είναι βολική εξέλιξη για όλους.

Τέλος, να μην ξεχνάμε, ποιος θα δώσει την στρατιωτική λύση αν χρειαστεί ποτέ, στους S-400 της Τουρκίας

ViaDiplomacy Newsroom