Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική επαναφέρει τον 2ο στόλο των Αμερικανών

Το καλοκαίρι του 2017 οι πάγοι κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας της Ρωσίας και του Βορειοδυτικού περάσματος του Κανάδα, είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μια αναφορά σημείωνε ότι ακόμα και στην θάλασσα Kara και του στενού Bering η διεύλευση ήταν ομαλή και εύκολη και στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017, 94 πλοία ρωσικών συμφερόντων κινούταν κατά μήκος μιας διαδρομής.

Τα περισσότερα πλοία από αυτά ήταν συγκεντρωμένα γύρω από τη χερσόνησο Yamal, όπου η Novatek και η Gazprom Neft έχουν τα τεράστια έργα Yamal LNG και Novy Port

Η Κίνα παρακολουθεί

Αυτές οι δραστηριότητες και αλλαγές δεν αφήνουν αδιάφορη την Κίνα η οποία θεωρεί ότι  μπορεί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια εμπορική διαδρομή σε αυτό το σημείο και έτσι να παρακαμφθούν ο Ινδικός Ωκεανός και το Σουέζ.

 

Για το λόγο παγοθραυστικά και άλλα ερευνητικά σκάφη της Κίνας βρίσκονται στην περιοχή για να συλλέξουν, σύμφωνα με ανακοινώσεις, δεδομένα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Το νέο στρατηγικό περιβάλλον και οι τεράστιοι φυσικοί πόροι της Αρκτικής επαναφέρουν τον 2ο στόλο

Σύμφωνα με έρευνες στην Αρκτική υπάρχει το ένα τέταρτο των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, το 30% των διαπιστωμένων παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Το 84% από τα εκτιμώμενα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής.

 ΑΟΖ έχουν έξι χώρες με ακτές εντός του Αρκτικού Κύκλου: Δανία (Γροιλανδία), Ηνωμένες Πολιτείες (Αλάσκα), Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία και Ρωσία. Άλλες δύο (Σουηδία και Φινλανδία) που έχουν εδάφη εντός του Αρκτικού Κύκλου

Κοιτώντας το χάρτη και και λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες – 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες – στην περιοχή όλες οι χώρες ακόμα και η Δανία έχουν ΑΟΖ. Αυτό έχει σαν συνέπεια να περιορίζονται τα συμφέροντα της Ρωσίας η οποία θεωρεί την Αρκτική δικό της ζωτικό χώρο για να παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ενέργεια

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναφέρουν πως η εμπλοκή της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή δεν έχει άλλο στόχο από το να εγκλωβίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή ώστε να διαπραγματευτεί τον νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στην Αρκτική.

Εξάλλου και οι ΗΠΑ σε ανακοίνωση τους για την επαναφορά του 2ο στόλου σημείωσαν πως το Πεντάγωνο θέτει ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού του δόγματος την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Άμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Στην Αρκτική βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου “Ψυχρού Πολέμου” με χώρες όπως η Σουηδία και Φιλανδία να προετοιμάζουν ακόμα και τους πολίτες τους για ένα ενδεχόμενο πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία. 

Το ΝΑΤΟ έχει πλέον ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, Μονάδες ταχείας αντίδρασης, αεροπορικές περιπολίες από την Μαύρη Θάλασσα, την Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο μέχρι τις χώρες της Βαλτικής και την θάλασσα του Μπάρεντς καθώς και συστήματα Patriot στην Πολωνία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Το Πεντάγωνο θέτει ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού του δόγματος την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Ο 2ος στόλος των Αμερικανών έρχεται να καλύψει το κενό του ΝΑΤΟ βορειότερα και να ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον την διασπορά δυνάμεων σε μια περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αρκτική.

Μάλιστα στα προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά που έχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της η το Ισραήλ το οποίο δεν συμμετείχε πρόσφατα σε άσκηση στην Αρκτική με αεροσκάφη F-15 λόγω της κατάστασης στα σύνορα της με την Συρία.

 

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom