Η Ιρανή αντιπρόεδρος Masoumeh Ebtekar θετική στον COVID-19

H Ιρανή Αντιπρόεδρος για τις Γυναίκες και τις Οικογενειακές Υποθέσεις Masoumeh Ebtekar θετική στον κοροναϊό, ανέφερε η κρατική εφημερίδα IRAN. Η κ. Ebtekar είναι το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Hassan Rouahni που μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου Mojtaba Zolnour ανακοίνωσε σε βίντεο ότι είχε επίσης μολυνθεί από την ασθένεια. Δύο άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι – βουλευτής Mahmoud Sadeghi και υφυπουργός Υγείας Iraj Harirchi – επιβεβαίωσαν νωρίτερα πως έχουν μολυνθεί, με τα κρατικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για θάνατο του Ιρανού κληρικού Hadi Khosroshahi από κοροναϊό στο Qom.

Η Masoumeh Ebtekar, είναι γνωστή ως εκπρόσωπος αγγλικής γλώσσας «Mary» για τους ληστές ομήρων του 1979 που κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και πυροδότησαν μια διπλωματική κρίση 444 ημερών. Το Ιράν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό COVID-19 θανάτων εκτός της Κίνας. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι πέθαναν και υπήρξαν 254 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 106 νέων λοιμώξεων.

Περίπου το 10% αυτών που έχουν δοκιμαστεί θετικά στο Ιράν για το COVID-19 – η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό – έχουν πεθάνει. Ωστόσο, ο Οργανισμός Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε ότι αυτό το σχετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ήπιες περιπτώσεις που δεν έχουν ληφθεί. Το Ιράν έχει επίσης απαγορεύσει την είσοδο κινεζικών πολιτών στη χώρα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Κατερίνα Καλεντερίδου