Οι Ισπανοί «πυροβολούν» την απόφαση για τα P3-B Orion

Oι διάδοχοι της ισπανικής CASA που απορροφήθηκε από την EADS, σημερινή Airbus (EADS-CASA με έδρα τη Σεβίλλη), ισχυρίζονται με βάση το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «elconfidencial.com» ότι η πρότασή τους θα εξοικονομούσε στα… ρημαγμένα ταμεία της Ελλάδας ένα ποσό που θα ανερχόταν στα 200 εκατομμύρια ευρώ (40% ακριβότερη η πρόταση της LM σύμφωνα με το δημοσίευμα).

Tα αμερικανικά αεροσκάφη είναι «τρομακτικά παλιά», έχουν τεράστια κατανάλωση καυσίμου (τέσσερις κινητήρες) και τεράστιο κόστος συντήρησης, ενώ το έργο θα περατωθεί σε 7,5 έτη (πολύ αργά υπονοείται).

To δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα είχε εξοικονομήσει χρήματα συνεργαζόμενη με τους εταίρους και πιστωτές της, θα κάλυπτε και την ανάγκη της με σύγχρονα δικινητήρια αεροσκάφη C295 απολύτως κατάλληλα και για τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Τα Ρ3-Β Orion της Lockheed Martin αποκαλούνται ως «μουσειακά» και ότι πουλήθηκαν στην Ελλάδα αφού είχαν πρώτα μείνει ως «συνταξιούχοι» σε βάση αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού στο Tucson της Αριζόνα.

Πηγή: www.defence-point.gr

 

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.