Η κατάσταση στα πεδία των μαχών στο βόρειο τμήμα της επαρχείας του Χαλεπίου

Την στρατιωτική ισχύ του Τουρκικού Στρατού επέλεξε η Άγκυρα για να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεων των Κούρδων και των στρατευμάτων του Άσαντ στο βόρειο μέτωπο του Χαλεπίου, αφού οι δυνάμεις της Συριακής Αντιπολίτευσης και των Ισλαμιστικων οργανώσεων υποχωρούν σε τρία μέτωπα.

Στο νότιο τμήμα του μετώπου οι δυνάμεις του Άσαντ παράλληλα με τις δυνάμεις της Hizbollah κινούνται νότια προς τα χωριά Bayanoun και Tannurah, με στόχο την κατάληψη της πόλης Anadan η οποία βρίσκεται στα βοιρειοδυτικά του Χαλεπίου.

Με την κατάληψη της πόλης Anadan ανοίγει ο δρόμος για την αποκοπή της τελευταίας διόδου ανεφοδιασμού του Χαλεπίου από την περιοχή της πόλης Idlib και την εν ακολουθία παράδοση των ανταρτικών δυνάμεων που επιχειρούν μέσα στην πόλη του Χαλεπίου.

Στο βόρειο τμήμα του μετώπου οι κουρδικές δυνάμεις του καντονιού του Afrin επιτίθενται στην πόλη Aza’az η οποία βρίσκεται ανατολικά της αεροπορική βάση Menagh τηνοποία πρόσφατα κατέλαβαν, ενώ έχουν ήδη καταλάβει το 25% της πόλης Tal Rifaat και πιο ειδικά το βορειοδυτικό τμήμα αυτής.

Η άμυνα της τελευταίας ενισχύθηκε με 400 μαχητές της οργάνωσης Failaq Asham, οι οποίοι έφτασαν στην υπό πολιορκία πόλη από την Τουρκία μέσω της πόλης Idlib.

Από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου το τουρκικό πυροβολικό με τουλάχιστον 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina των 155χλστ/52 διαμετρημάτων πλήττει σε συνεργασία με UAV στόχους των Κούρδων στην περιοχή Aza’az, στο χωριό Maranaz και στην αεροπορική βάση Menagh.

Επιπλέον το τουρκικό πυροβολικό έβαλε κατά θέσεων του Συριακού Στρατού κοντά στην πόλη A’aliyah, στο χωριό Ateera στο τουρκο-συριακό συνοριακό πέρασμα Kessab, στην περιοχή της βόρειας Λατακειας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στα τουρκικά πυραά ανταπέδωσε το Συριακό πυροβολικό.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου επιλαρχία τεθωρακισμένων αποτελούμενη από 30 άρματα μάχης Μ60Α3 TTS εισήρθε στο συριακό έδαφος σε βάθος 3 χλμ από τα σύνορα, ενώ τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στην περιοχή του Καντονιού του Afrin.

Παρα το τουρκικό σφυροκόπημα οι Κούρδοι προωθούν τις δυνάμεις τους προς την πόλη Kaljibrin, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Ayan Daqnah, η οποία μαζί με το αεροδρόμιο Menagh καταλήφθηκε από τους Κούρδους.

Εαν οι Κούρδοι καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη Kaljibrin, τότε θα έχουν κόψει στα δύο τον θύλακα που ελέγχουν οι δυνάμεις της Συριακής Αντιπολίτευσης και οι Ισλαμιστικές οργανώσεις στα βόρεια της επαρχείας του Χαλεπίου.

Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε τους Κούρδους σε απόσταση αναπνοής από το ISIS το οποίο ελέγχει ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του θύλακα που ελέγχεται αυτή την περίοδο από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τις Ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Αν και οι Τούρκοι μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί στον βομβαρδισμό των Κουρδικών θέσεων και των κυβερνητικών δυνάμεων στην βόρεια περιοχή της επαρχίας του Χαλεπίου και της Λατάκειας, οι στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή υπερεπαρκούν για μια χερσαία επιχείρηση ενός του Συριακού εδάφους.

Πιο αναλυτικά στα σύνορα με τη Συρία ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει τη 2η Στρατιά, με το 6ο και το 7ο Σώμα Στρατού.

Σε αυτά ανήκουν οι ακόλουθες μονάδες
• 5η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία
• 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία
• 16η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
• 70η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
• 10η Ταξιαρχία Πεζικού
• 3η Ταξιαρχία Καταδρομέων
• 6η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία
• 172η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και
• Η Ορεινή Ταξιαρχία Καταδρομέων στο Hakkari
• 106ο Σύνταγμα Πυροβολικού
• 107ο Σύνταγμα Πυροβολικού

Μονάδες των παραπάνω σχηματισμών έχουν ήδη αναπτυχτεί στην μεθόριο ενώ στρατιωτικό υλικό από άλλες Ταξιαρχίες από την υπόλοιπη Τουρκία έχουν ήδη μεταφερθεί σιδηροδρομικώς στην περιοχή

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.