Η κατάσταση στο έδαφος της Υεμένης μετά από 10 ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών

Περιορισμένα όπως φαίνεται είναι τα αποτελέσματα των αεροπορικών βομβαρδισμών που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου η Σ. Αραβία μαζί με εννέα ακόμη χώρες στην Υεμένη κατά των σιιτών Houthi.

Παρά την τεράστια αεροπορική δύναμη που η Σ. Αραβία και οι υπόλοιπες εννέα χώρες έχουν δεσμεύσει για τις επιχειρήσεις στην Υεμένη, τα αποτελέσματα αυτών μέχρι σήμερα περιορίζονται στην καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων SA-2 Guideline , SA-6 Gainful, SA-3 Goa, και ραντάρ SNR-75, τα οποία οι Houthi κατέλαβαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις πιστές στον πρώην Πρόεδρο ‘Abd Rabbuh Manṣūr Hādī.

Επιπλέον καταστράφηκαν τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι OTR-21 και R-17 (Scud B) καθώς και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος CN-235 και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο UH-1H Huey IΙ που είχαν δωρίσει οι ΗΠΑ στην Υεμένη.

Όμως οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων του Houthi προς την παραλιακή πόλη Άντεν στην οποία οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ευελπιστούν να σταματήσουν την εξάπλωση των σιιτών Houthi.

Οι τελευταίοι ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης καθώς και την ανατολική παραλιακή της περιοχή, ενώ προσπαθούν να διεισδύσουν προς το κέντρο από τα ανατολικά και τα βόρεια και να καταλάβουν το λιμάνι της πόλης το οποίο βρίσκεται στα νότια σε μια χερσόνησο αποκομμένο από την πόλη.

Η αδυναμία των σαουδαραβικών και λοιπών συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων να πλήξουν καίρια τις διασκορπισμένες δυνάμεις των Houthi οφείλεται στην σοβαρή έλλειψη άμεσων πληροφοριών των συμμαχικών δυνάμεων για τις κινήσεις των σιιτών ανταρτών στο έδαφος, παρα το γεγονός ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή δεν έχουν παραμείνει αδρανής και χορηγούν πληροφορίες στους Σαουδάραβες.

Από την άλλη πλευρά οι Houthi έχουν την υποστήριξη μονάδων του τακτικού Στρατού της Υεμένης, την Δημοκρατική Φρουρά το πιο επίλεκτο Σώμα του Στρατού της Υεμένης δύναμης περίπου 100.000 ανδρών που ελέγχεται από τον Ahmed Ali Saleh γιό του πρών Προέδρου της χώρας Ali Abdullah Saleh, τις μονάδες της αεράμυνας και την Αεροπορία της χώρας

Στην μάχη τους κατά των σιιτών ανταρτών οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν την υποστήριξη ξένων στρατευμάτων τα οποία αποβιβάστηκαν την Πέμπτη στο λιμάνι. Η εθνικότητα των στρατευμάτων δεν έχει προσδιοριστεί, αυτό όμως που έγινε γνωστό είναι ότι ενεπλάκησαν αμέσως στις μάχες κατά των Houthi.

Επιπλέον οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έλαβαν στρατιωτικό υλικό από σαουδαραβικά αεροσκάφη τα οποία έριξαν τα εφόδια με αλεξίπτωτα στις περιοχές που ελέγχουν στο Άντεν.

Σε ένα δεύτερο μέτωπο οι δυνάμεις των Houthi κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας νησί Perim (ή Birim) στα στενά του Bab el Mandeb απέναντι από το Τζιμπουτί αποκτώντας κατά αυτό τον τρόπο τον έλεγχο ενός από τα πλέον σημαντικά περάσματα στον πλανήτη το οποίο διασχίζουν τα πλοία που ταξιδεύουν προς και από την Ασία.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η σαουδαραβική Αεροπορία βομβάρδισε το νησί χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα των επιδρομών.

Πάντως η πολυαναμενόμενη εισβολή των σαουδαραβικών στρατευμάτων στο έδαφος της Υεμένης δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του διοικητή των σαουδαραβικών στρατιωτικών δυνάμεων που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις στην Υεμένη Υποστράτηγο Ahmed Asiri οι χερσαίες δυνάμεις του Βασιλείου επί του παρόντος σταθμεύουν στα σύνορα των δύο χωρών και δεν πρόκειται να αναπτυχτούν στο εσωτερικό της Υεμένης εως ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι ειδικές δυνάμεις της Σ. Αραβίας δεν συμμετέχουν ήδη στις επιχειρήσεις στο Άντεν.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία άνδρες των σαουδαραβικών ειδικών δυνάμεων συντονίζουν στο Άντεν τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρώην Πρόεδρο Abd Rabbuh Manṣūr Hādī στις μάχες τους κατά των Houthi, ενώ αποτελούν και τους συνδέσμους των αεροπορικών δυνάμεων στο έδαφος συντονίζοντας τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή.

Αν τελικά η πόλη του Άντεν πέσει στα χέρια των Houthi, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάληψη ολόκληρης της δυτικής Υεμένης από τα βόρεια στα σύνορα με την Σ. Αραβία μέχρι τον κόλπο του Άντεν με εξαίρεση τον θύλακα που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Άντεν ορίζεται από τις πόλεις Al Bayada, Ja’ar, Dali, Raila ο οποίος ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τις δυνάμεις των πρώην Προέδρου Abd Rabbuh Manṣūr Hādī και σε μικρότερο ποσοστό από την Al Qaida της Αραβικής χερσονήσου.

yemen-war-control-map_2015-04-03

Εκτός από το θύλακα που αναφέρθηκε μια προεξοχή στα ανατολικά της πρωτεύουσας Σανα’ά ελέγχεται από τις δυνάμεις του πρώην Προέδρου Abd Rabbuh Manṣūr Hādī, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αl Qaida της Αραβικής χερσονήσου κατέλαβε την παραθαλάσσια πόλη Mukalla και πλέον ελέγχουν την κεντρική Υεμένη με τα εδάφη που κατέχουν να σχηματίζουν μια λαβίδα γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του πρώην Προέδρου ‘Abd Rabbuh Manṣūr Hādī και των συμμάχων του.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.