Η Κίνα ελπίζει στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Το απόγευμα στις 29 Ιουνίου, μετά την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ υπογράμμισε την στάση της Κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα της Ελλάδας. Ο κ. Λι είπε ότι «η επίσκεψη μου στην Ευρώπη, τυγχάνει σε κρίσιμη στιγμή για το θέμα του χρέους της Ελλάδας. Η Κίνα αποτελεί έναν στρατηγικό και σημαντικό εμπορικό εταίρο – και θέλω να πω και πάλι αντιπροσωπεύοντας την Κινεζική κυβέρνηση – ότι η Κϊνα υποστηρίζει την διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ελπίζει σε μια ευημερούσα Ευρώπη, ενωμένη ΕΕ, και ένα δυνατό ευρώ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι ευρωπαική υπόθεση το θέμα της Ελλάδας, αλλά αν μπορεί να παραμένει στην Ευρωζώνη ή όχι η Ελλάδα, δεν έχει σημασία μόνο για την σταθερότητα του Ευρώ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη. Όπως είπε ο ίδιος, «νομίζουμε ότι οι σινο-ελληνικές σχέσεις είναι ένα κομμάτι της σινο-ευρωπαικής σχέσης, η Κίνα έχει κάνει την δική της προσπάθεια για την καταπολέμιση της κρίσης στην Ελλάδα, και ελπίζουμε ότι οι δανειστές και η Ελλάδα θα μπορέσουν να κλείσουν συμφωνία και να προχωρήσουν, η Κίνα θέλει να παίξει ρόλο στήριξης, ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα και η Ευρωζώνη».

Επίσης η κα. Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στις 29 Ιουνίου ανέφερε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή το θέμα της Ελλάδας και η Κινεζική πλευρά ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.