Η Κίνα εμφανίστηκε ως “Σωτήρας” και στην Ελλάδα

Έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο της Air China που μετέφερε την παρεχόμενη βοήθεια, υπό μορφή υγειονομικού υλικού. Το υγειονομικό υλικό που έφθασε στην Αθήνα από το Πεκίνο περιλαμβάνει 550.000 ιατρικές, χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες, ιατρικά γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών, όπως ανέφερε η Κινεζική Πρεσβεία.

Το υγειονομικό υλικό παρέδωσε, εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, η πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, στους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η Κίνα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται ως ένα πετυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης και αντιμετώπισης του ιού, την στιγμή που το Πεκίνο μέχρι της 20 Ιανουαρίου απέκρυπτε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ήδη το “προφίλ” αυτό το έχει παρουσιάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, Σερβία.Την ίδια στιγμή σε μια  ειδική έκθεση της EEAS, η Κίνα αναφέρατε ως μια από τις χώρες που παραπληροφορεί το κόσμο και έχει ξεκινήσει μια καμπάνια στην οποία κατηγορεί τον στρατό των ΗΠΑ για την Πανδημία.

Μάλιστα είναι τέτοιος η ψυχολογικός επηρεασμός της κοινωνίας από την βοήθεια της Κίνας, και όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα άλλες τέτοιες ενέργειες να μην βρίσκουν την ίδια ανταπόκριση στην κοινωνία. Παράδειγμα είναι η ύψους 5 εκ. ευρώ για μάσκες και στολές στο ΕΣΥ από την ΔΕΗ. Η επιχείρηση προχώρησε άμεσα στην αγορά από την Κίνα:

  • 1.500.000 μασκών FPP2Q και FPP3Q
  • 75.000 προστατευτικών στολών Q, TYVEC 800  Series Q και  TYVEC 600  Series Q
  • 50.000 προστατευτικών γυαλιών Q.

Ανάλογη ήταν και η δωρεάν βοήθεια που δόθηκε από Αμερικανικές εταιρείες για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Google, Microsoft και Cisco παρέδωσαν δωρεάν ψηφιακές πλατφόρμες για την ολοκλήρωση του σχεδίου, μια δωρεά αξίας πολλών εκ. ευρώ.

Η ίδια έκθεση κατηγορεί και την Ρωσία ότι εκμεταλλεύεται την Πανδημία για να φοβίσει τις κοινωνίες ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ, με αφορμή την ειδική έκθεση EEAS, ανέφερε στο προσωπικό της λογαριασμό στο twitter «η ειδική έκθεση του EEAS δείχνει ότι εκείνοι που προσπάθησαν να αποδυναμώσουν την Αλβανία μόλις πριν από μερικά χρόνια είναι εδώ πάλι, χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για να κρύψουν την αλήθεια, αλλάζουν την ευθύνη και προσποιούνται ότι είναι «σωτήρες» στην ίδια την κρίση που προκάλεσαν. Η ιστορία έχει σημασία, τα γεγονότα έχουν σημασία.»

Και η ίδια η Μόσχα παρουσιάζεται ως πετυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης του ιού. Ο ρωσικός φορέας για την προστασία των καταναλωτών Rospotrebnadzor ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έστειλε διαγνωστικά συστήματα για τον COVID-19 σε 13 κράτη. Μεταξύ αυτών, στο Ιράν, στη Μογγολία, αλλά και στη Νότια Κορέα.

«Ο Rospotrebnadzor έχει ήδη αποστείλει διαγνωστικά συστήματα που αναπτύχθηκαν από τοn κρατικό φορέα έρευνας (the State Research Center of Virology and Biotechnology Vector) σε 13 κράτη.

Μεταξύ αυτών, κράτη-μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, το Ιράν, η Μογγολία και η Βόρεια Κορέα.

Η αποστολή συστημάτων διάγνωσης στην Αίγυπτο, στη Σερβία, αλλά και στη Βενεζουέλα, αναμένεται να γίνει σύντομα» σύμφωνα με τον Rospotrebnadzor.

ViaDiplomacy Newsroom