Η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας με μερίδιο 28% στις εξαγωγές εξόρυξης της Τουρκίας

Οι εξαγωγές εξόρυξης της Τουρκίας έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (78,5 δισεκατομμύρια TL) το 2021, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez.

Μιλώντας στη συνάντηση αξιολόγησης των εξαγωγών εξόρυξης 2021, ο Dönmez είπε ότι τόσο ο τομέας της ενέργειας όσο και ο τομέας εξόρυξης είχαν μια επιτυχημένη χρονιά παρά την πανδημία COVID-19.

Από τις εξαγωγές εξόρυξης 565 εκατομμυρίων δολαρίων το 2000, παρατηρήθηκε δεκαπλασιασμός τα τελευταία 20 χρόνια και άνοδος 40% από έτος σε έτος το 2021, με τις εξαγωγές εξόρυξης να ανέρχονται συνολικά στα 4,27 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Dönmez.

«Οι 10 κορυφαίες χώρες στις οποίες εξάγαμε το 2021 ήταν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ινδία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Γαλλία. Φυσικά, δεν περιορίζεται σε αυτές. Προσθέσαμε επίσης νέες χώρες το χαρτοφυλάκιό μας όπως η Ινδονησία, το Ουζμπεκιστάν, το Χονγκ Κονγκ, η Αλβανία και η Σερβία», είπε.

Η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας με μερίδιο 28% στις εξαγωγές εξόρυξης της Τουρκίας, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 9,7%, την Ισπανία με 5% και τη Βουλγαρία και το Βέλγιο η καθεμία με 4%, σύμφωνα με τον Dönmez.

Τα μεταλλικά ορυκτά ήταν τα προϊόντα που εξήγαγε περισσότερο η Τουρκία πέρυσι, με εξαγωγές στα 2,25 δισ. δολάρια, ακολουθούμενες από εξευγενισμένες φυσικές πέτρες με 1,28 δισ. δολάρια και βιομηχανικά ορυκτά με 1,1 δισ. δολάρια.

ViaDiplomacy Newsroom