Η Κίνα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει «αληθινή» στρατηγική αυτονομία

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε σήμερα πως το Πεκίνο ελπίζει πως η Ευρώπη θα «επιτύχει αληθινή στρατηγική αυτονομία», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κίνα θα ήθελε να δει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποστασιοποιούνται από τις ΗΠΑ.

«Οι σχέσεις Κίνας-Ευρώπης, δεν έχουν στόχο, ούτε εξαρτώνται από, ούτε υπόκειται σε τρίτα μέρη», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

«Η Κίνα θεωρεί πάντα την ΕΕ (…) στρατηγικό εταίρο και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε. «Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, αφού υπέστη τη δοκιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, θα μάθει από τον πόνο της και θα επιτύχει αληθινή στρατηγική αυτονομία και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

«Έχουμε πρόθεση να συνεργαστούμε με την ευρωπαϊκή πλευρά» για να υπάρξει «αληθινή πολυμερής συνεργασία», «αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαία επωφελής συνεργασία», προκειμένου να «ξεπεράσουμε τις αναταραχές και τις δυσκολίες και να εμβαθύνουμε συνεχώς την ολιστική στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη», ώστε να προωθηθεί «περισσότερη σταθερότητα, σιγουριά και θετική ενέργεια στον ταραγμένο κόσμο».

ViaDiplomacy Newsroom