Η Κίνα καλεί τις Φιλιππίνες να αναζητήσουν από κοινού αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της κατάστασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προέτρεψε τις Φιλιππίνες να συνεργαστούν με την Κίνα για να αναζητήσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της κατάστασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ενημέρωσε αξιωματούχους της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας για την τρέχουσα κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ξεκαθάρισε τη θέση της Κίνας κατά την επίσκεψή του στις δύο χώρες Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κίνα έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία της να επιλύσει τις διαφορές με τις Φιλιππίνες μέσω διμερών διαλόγων, ελπίζοντας ότι η φιλιππινέζικη πλευρά θα τηρήσει τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο παρελθόν και θα εκτιμήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που συσσωρεύεται μέσω της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Με τα χρόνια, ο Wang είπε ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει επιτύχει συνολική σταθερότητα και παρείχε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αντίστοιχη ανάπτυξη των περιφερειακών χωρών με τις κοινές προσπάθειες της Κίνας και της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ο Wang είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες δυνάμεις, ωστόσο, δημιουργούν θέμαρα από φόβο ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν θα είναι πλέον χαοτική.

Σημείωσε ότι χρησιμοποίησαν το ζήτημα Ren’ai Jiao πρόσφατα για να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις, να προκαλέσουν προβλήματα μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, να τροφοδοτήσουν την αντιπαράθεση και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ηρεμία της Θάλασσας της Νότιας Κίνας σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τη δική τους γεωπολιτική στρατηγική.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι χώρες της περιοχής θα διατηρήσουν την απαραίτητη επαγρύπνηση ενάντια στους εγκέφαλους πίσω από τα παρασκήνια και θα λάβουν τις δικές τους ενέργειες για να παίξουν ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε ο Wang.

Ο Wang τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις χώρες ASEAN για να επιταχύνει τις διαβουλεύσεις σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να επιδιώξει την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με περιφερειακούς κανόνες που είναι αποτελεσματικοί, ουσιαστικοί και σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Σύμβαση των Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κίνα και οι χώρες της ASEAN έχουν την ικανότητα και τη σοφία να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρόσθεσε.

Ο Wang βρίσκεται σε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Καμπότζη. 

(πηγή: Xinhua)

ViaDiplomacy Newsroom