Η κρίση Μόσχας – Μινσκ έφερε τον Πομπέο στην Λευκορωσία

Με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, συναντήθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο της περιοδείας του. Πομπέο και Λουκασένκο, συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους η Λευκορωσία μπορεί να ενισχύσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να επεκτείνει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δήλωση Πομπέο, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη Λευκορωσία ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα.Η επίσκεψη Πομπέο στο Μινσκ βέβαια, μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί, στην παρούσα χρονική συγκυρία, μετά τη ρήξη που ήρθε από τη Μόσχα, αφού πλέον η Λευκορωσία θα αγοράζει από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από τις 1η Ιανουαρίου και ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι αυτό μάλιστα, θα τεθεί η συζήτηση για την προσάρτηση της Λευκορωσίας από την Ρωσία κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στο σύνταγμα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λουκασένκο επίσης, είχε δηλώσει ότι το Μίνσκ θα αγοράζει πετρέλαιο σε αγορές εκτός της Ρωσίας με βάση τις διεθνείς τιμές. «Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε», είχε πει χαρακτηριστικά. «Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές», συνέχισε με δήλωσή του ο Αλεξάντρ Λουκασένκο προ ολίγων ημερών.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.