Η Λευκορωσία αντιστέκεται στην προσάρτηση που επιδιώκει η Ρωσία

Η Λευκορωσία θα αγοράζει από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Καζακστάν, παρότι επισήμανε ότι η Ρωσία δεν θα εγκρίνει την διέλευση πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Λευκορωσία. «Είναι περίεργο που ο σύμμαχος μας (Ρωσία) δεν θα εγκρίνει την προμήθεια πετρελαίου από έναν άλλο σύμμαχο μας. Τι να κάνουμε , αυτή είναι η κατάσταση με τις προμήθειες πετρελαίου την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από τις 1η Ιανουαρίου και ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι αυτό θα τεθεί η συζήτηση για την προσάρτηση της Λευκορωσίας από την Ρωσία κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στο σύνταγμα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι το Μίνσκ θα αγοράζει πετρέλαιο σε αγορές εκτός της Ρωσίας με βάση τις διεθνείς τιμές. «Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές», πρόσθεσε ο Λουκασένκο.

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό πρακτορείο BELTA επικαλούμενο το κρατικό διυλιστήριο «Bleneftechim» μετέδωσε ότι η Λευκορωσία αγόρασε 80 χιλιάδες τόνους πετρελαίου από τη Νορβηγία, το οποίο θα αρχίσει να φθάνει από αύριο στην Λευκορωσία μέσω του λιμένα Κλάιπεντ. Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στο διυλιστήριο Naftan ένα από τα δύο διυλιστήρια που επεξεργάζονται το πετρέλαιο που προμηθεύεται η Λευκορωσία από τη Ρωσία ( περίπου 18 εκ. τόνοι ετησίως) το οποίο στη συνέχεια επανεξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά εξάγεται το 60% της παραγωγής του διυλιστηρίου.

Από 1ης Ιανουαρίου η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει την Λευκορωσία με πετρέλαιο εξαιτίας διαφωνιών που ανέκυψαν ως προς την τιμή του πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μετά από αυτή την εξέλιξη έδωσε εντολή να αναζητηθεί πετρέλαιο από άλλες χώρες.

Στα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απέστειλε εμπορικές προτάσεις για την αγορά πετρελαίου στην Ουκρανία, την Πολωνία , το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Βαλτικής.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.