Η λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΔΝΤ στα ξένα ΜΜΕ

Παγκόσμιο θέμα η Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης λόγω της λήξης της προθεσμίας πληρωμής στο ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που κηρύσσει στάση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ.

Τo CNN είχε βάλει στο απευθείας πρόγραμμά του ένα ρολόι που μετρούσε αντίστροφα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και τυπικά η Ελλάδα δεν θα είχε πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ ύψους 1,53 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H εφημερίδα Guardian έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται σε έναν βούρκο χρεών που θα διαρκέσει δεκαετίες». Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η Ελλάδα βρέθηκε μόνη και σχεδόν χρεωκοπημένη, σημειώνει όμως ότι η αθέτηση της πληρωμής δεν συνεπάγεται με τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς για ένα μήνα η οφειλή κηρύσσεται ληξιπρόθεσμη. Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Ian Traynor σχολίασε πως «Είναι η πιο θλιβερή ημέρα στην Ευρώπη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι Financial Times στην πρώτη τους σελίδα γράφουν πως απορρίφθηκε αίτημα που υπέβαλλε η Ελλάδα την τελευταία στιγμή, ενώ στην έντυπη έκδοση έχει τον τίτλο «Ο Τσίπρας υπέβαλλε έκκληση την τελευταία στιγμή για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή». Μετά τη λήξη της προθεσμίας ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ έκανε λόγο για «D-Day», μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Τι είναι χειρότερο;» αναρωτιέται ο Chris Morris, ανταποκριτής του BBC: «1. Ότι δεν πληρώνουν το ΔΝΤ ή 2) Πού δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης; Το 1) είναι ενοχλητικό, το 2) θα μπορούσε να είναι απειλητικό».

«Ελληνική κρίση: Το ΔΝΤ πιέστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί -και τώρα ταπεινώνεται» γράφει ο Ιndependent ενώ «Ελλάδα ώρα μηδέν» γράφει η Der Spiegel, αναφερόμενη στη λήξη του προγράμματος βοήθειας.
«Η Ελλάδα δεν κατέλαβε τη δόση στο ΔΝΤ» γράφει η FAZ, τονίζοντας πως η χώρα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καθυστερήσει την πτώχευση.

Στο νέο σχέδιο της Αθήνας αναφέρεται η ιταλική Corriere della Sera στο πρώτο θέμα της ενώ ο αρθρογράφος Φαμπρίτσιο Γκορία έγραψε στο Twitter πως «Η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι καθυστέρηση και δεν μεταφράζεται σε χρεοκοπία για την Ελλάδα» τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί ακόμα να αποφύγει μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη.

Τέλος, πολλές εφημερίδες, όπως η γαλλική Liberation αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κρίση στην παγκόσμια οικονομία και το ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο που απεικονίζει τον Αλέξη Τσίπρα στην παραλία με την κάλπη του δημοψηφίσματος ως βόμβα και τον τίτλο «Μετά την Τυνησία, η Ελλάδα».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.