Η Μεσόγειος και το Αιγαίο θα σώσει και πάλι τον Ελληνισμό – Από τα 100 Liberty στα 100 Lng Ship

«Βλέποντας την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, προβλέπω ένα πολύ λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της Συμμαχίας ΗΠΑ-Ελλάδας», αυτή ήταν η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 στην 10η επέτειο του Hellas Liberty Museum

Το Liberty είναι ένα πλοίο το οποίο συνέδεσε το όνομα του με την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης,  μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχασαν το σύνολο του στόλου (πάνω από 300 πλοία) και η μερική αντικατάσταση έγινε με την παραχώρηση από τις ΗΠΑ 100 πλοίων Liberty με ευνοϊκή χρηματοδότηση. Για περισσότερα από 20 χρόνια τα 100 αυτά πλοία έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, όσο και στην δημιουργία του ισχυρού Ελληνικού εμπορικού στόλου που κυριαρχεί σήμερα στις θάλασσες.

Θάλασσα και ΥΦΑ κάνουν και πάλι σημαντική την Ελλάδα

«Παρά την κρίση οι Έλληνες εφοπλιστές δεν σταμάτησαν να ψάχνουν για ευκαιρίες και ξεπέρασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων σε αξία φορτηγών πλοίων, ενώ είναι πρωτοπόροι και σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», έγραφε σε άρθρο της η γερμανική «Die Welt». Οι Έλληνες εφοπλιστές και επενδυτές από την Ελλάδα έδωσαν 9 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε αγορά τάνκερ για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ο Έλληνες εφοπλιστές δημιουργούν σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η τεράστια επένδυση που πραγματοποιούν σε αυτά τα πλοία είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ενέργεια και την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης ταυτίζοντας τα συμφέροντα της με αυτά των ΗΠΑ. Ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB, ο αγωγός Poseidon η Αλεξανδρούπολη με το FSRU, η Ρεβουθούσα, η Φυσική Αποθήκη στο κόλπο της Καβάλας, η συμμετοχή της στον Eastmed, το πρόγραμμα Poseidon Med II, αλλά και η σύνδεση της Εγνατίας οδού με την Via Caprathia, είναι η αρχή σε μια σειρά από εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας, του Έθνους και του Ελληνισμού για τις επόμενες δέκα δεκαετίες.

Τα κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ στην γεωοικονομία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά των Ρώσων και των Γερμανών, οι οποίοι βρίσκουν το αντίβαρο στην Τουρκία. Οι πρώτοι, οι Ρώσοι, την έχουν πλήρως εξαρτημένη από την Ενέργεια, ενώ οι δεύτεροι, οι Γερμανοί, πλήρως εξαρτημένη από την οικονομία.

Αυτός ο συνδυασμός είναι που οδηγεί και την Τουρκία στον μονόδρομο που έχει επιλέξει, αυτόν της σύγκρουσης

ViaDiplomacy Newsroom