Η Μόσχα αρνείται συμφωνία με την Άγκυρα για από κοινού επίβλεψη της ειρήνης στην Αρμενία

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Τετάρτη ότι ο Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν από κοινού επίβλεψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου για το συντονισμό και την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και ότι η Άγκυρα θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη.

Ωστόσο ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η δήλωση αυτή της Τουρκίας για τη δημιουργία κέντρου παρακολούθησης στο Καραμπάχ έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Δεν το καταλαβαίνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι δεν συμφωνήθηκε η παρουσία των Τούρκων ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πέσκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι «η δημιουργία ενός κέντρου για την παρακολούθηση της εκεχειρίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν δεν αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας και υπόκειται σε χωριστή συμφωνία», ανέφερε το Πρακτορείο TASS.

Μιλώντας σε μέλη του κόμματος του ΑΚ στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη και ότι η συμφωνία τερμάτισε την 28χρονη κατοχή της Αρμενίας στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν

“Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην κοινή ειρηνευτική δύναμη που θα δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός μαζί με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Η σχετική συμφωνία για τη δημιουργία του Κοινού Τουρκικού-Ρωσικού Κέντρου για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός υπογράφηκε σήμερα το πρωί. Θα διαμορφωθεί σε εδάφη των Αζερίων που απελευθερώθηκαν από την κατοχή.”

ViaDiplomacy Newsroom