Η Μόσχα συνεχίζει να πιέζει ενεργειακά τη Λευκορωσία

Εν μέσω πανδημίας απτόητη η Μόσχα εξακολουθεί να ασκεί ενεργειακές πιέσεις στη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών έγινε μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στην τρίμηνη και ταυτόχρονα έντονη διαμάχη τιμών στις παραδόσεις πετρελαίου. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα μόλις τον περασμένο μήνα υπαινίχθηκε ότι θα προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές στην ενέργεια σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Όπως επισημαίνει το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Βλαντιμιρόβιτς Μισούστιν: “Και τα δύο μέρη σημείωσαν την επίτευξη θεμελιωδών συμφωνιών  σχετικά με τη συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα”.

Αξίζει να θυμηθούμε πως στις αρχές Φεβρουαρίου, βρέθηκε στη Λευκορωσία και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ με σχετική του δήλωση ο πρώτος, είπε πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη Λευκορωσία ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα.

Η Ρωσία πάντως, φλερτάρει και πιέζει έντονα το Μινσκ ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή (κάτι που με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται αρκετά μακρινό), ώστε η Λευκορωσία να επιτρέψει στη Ρωσία  και να παραδώσει πετρέλαιο στα λευκορωσικά διυλιστήρια.

Σημειώνεται πως ορισμένες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου ανέστειλαν τις μεταφορές πετρελαίου στη Λευκορωσία, ενώ η Ρωσία παρείχε αργό πετρέλαιο στο Μινσκ, χωρίς τέλη εξαγωγής βάσει εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πάραυτα, η Μόσχα με την τροποποίηση που έκανε  στον Κώδικα Φορολογίας το 2019  κατέστρεψε την κερδοφορία των λευκορωσικών διυλιστηρίων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.