Η ΟΝΕΧ φέρνει πίσω στην χώρα τους Έλληνες εφοπλιστές

Την έλευση περισσότερων από 50 πλοία ετησίως στο Ναυπηγείο Σύρου, μέσω της επένδυσης 15 εκατ. ευρώ για την αγορά νέας δεξαμενής ANAMAX Plus, επιδιώκει η ONEX Shipyards, εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχιση ανάπτυξης των εργασιών του Ναυπηγείου, όπως αυτή έχει ήδη καταγραφεί από την ανάληψη του από την εταιρεία.

Τα ναυπηγεία έχουν ήδη πελατολόγιο 1.000 πλοίων, και διαρκώς προστίθενται νέα, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθώς μέχρι τον Νοέμβριο τα πάντα είναι κλεισμένα. Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε πρόσφατη εκδήλωση στη Σύρο, «υπάρχει μία σειρά δεκάδων πλοίων τα οποία καθημερινά περισσεύουν και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε»

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε χώρος στις εγκαταστάσεις όπου έχουν σχεδιαστεί να γίνουν νέες επενδύσεις, ο οποίος ελευθερώθηκε από τον καθαρισμό και απομάκρυνση με ανακύκλωση 85.000 τόνων σκουπιδιών – αμμοβολής που είχαν ξεμείνει στο ναυπηγείο για 25 χρόνια. Σκουπίδια που ανακυκλώθηκαν σε τσιμεντοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα να αδειάσει πλήρως ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για νέες δραστηριότητες.

Αυτό αποτελεί το τμήμα όπου θα ξεκινήσουν οι νέες επενδύσεις για την επανενεργοποίηση χώρων για τη ναυπήγηση σκαφών 85 μέτρων – 2.500 τόνων για mega yachts, αλλά και για να υποστηρίζει το ναυπηγείο τον ελληνικό και αμερικανικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο. Θα καλύπτει οτιδήποτε έκτακτο ή μη.

Την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγοεπισκευής στηρίζει έμπρακτα και ο ελληνικός εμπορικός εφοπλισμός καθώς και η Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών ως φορέας αλλά και τα μέλη του.

Άλλωστε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, είχε από πέρυσι δείξει τις προθέσεις του για ανάπτυξη των ναυπηγείων της Σύρου, καθώς είχε κάνει λόγο (σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ) για τζίρο στο τρέχον έτος περί τα 55-60 εκατ. δολ. και αύξηση των θέσεων εργασίας στις περίπου 1.000 έως 1.200.

Στο σχέδιο ανάπτυξης εντάσσεται και το deal που πέτυχε η Onex Neorion Shipyards, προχωρώντας σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd για την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής, όπου το κατασκευαστικό μέρος θα πραγματοποιείται εξολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία.

(πηγή: businessdaily.gr – ρεπορτάζ: Αντιόπη Σχοινά)

ViaDiplomacy Newsroom