Η Πολιτικοποίηση των Συλλαλητηρίων βάζει τέλος στις αντιδράσεις για το Σκοπιανό

“Παρακολουθώντας την στρατιωτική – οργανώσεων – συλλόγων παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, μπορούσες να διαπιστώσεις την αποδοχή και τον συμβιβασμό της Θεσσαλονίκης με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για μία και πλέον ώρα, μπροστά από τους επισήμους, και συγκεκριμένα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο, τον βουλευτή κ.Ζουράρι και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έκαναν παρέλαση δεκάδες σύλλογοι. Τα περισσότερα μέλη των συλλόγων αυτών, το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στα οποία οι πιο πάνω επίσημοι, συγκέντρωναν τα «πυρά» τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, από ακραίους και τις κλωτσιές τους.”

Αυτή ήταν η εισαγωγή άρθρου του viadiplomacy με τίτλο “Η Θεσσαλονίκη συμβιβάστηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών” και με το άρθρο να συνεχίζει “Σήμερα όμως παρέλασαν μπροστά τους και μάλιστα, δέχθηκαν και το χειροκρότημα τους, σαν το προηγούμενο διάστημα να μην υπήρξε ποτέ. Ο κόσμος που βρέθηκε στο πεζοδρόμιο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την σειρά του απόλαυσε το 3ωρο σχεδόν θέαμα, και ήσυχα κατευθύνθηκε στα καφέ της Αριστοτέλους και στις ταβέρνες της Καλαμαριάς στην Αρετσού”

Και όσο και αν οι διοργανωτές προσπαθούσαν να πείσουν ότι κάνουν αγώνα για το καλό της “Μακεδονίας”, όσοι από εμάς βλέπαμε ότι έρχεται η πολιτική εκμετάλλευση της Συμφωνίας, προτιμούσαμε να σιωπήσουμε.

Και δεν προλάβαμε να “σαραντίσουμε” την Συμφωνία των Πρεσπών από την επικύρωση της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν το Πολιτικό φορέα με την ονομασία «Ελληνική Πολιτική Συνείδηση» (Ε.ΠΟ.Σ).

Όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Πατσίκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το κόμμα «είναι έξω και πάνω από αριστερές και δεξιές ιδεολογίες» και σύμφωνα με τον ίδιο στις εκλογές δεν θα κατεβούν μόνοι τους αλλά «θα γίνουν επαφές με άλλες πατριωτικές δυνάμεις».

Ο Μιχάλης Πατσίκας, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη και δραστηριοποιήθηκε έντονα για την οργάνωση του πρώτου συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη.

Τότε, άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που αποχώρησαν από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου είχαν καταγγείλει ότι «επιχείρησε να δώσουν πολιτική χροιά στο συλλαλητήριο» και επέβαλε, παρ’ ότι η πλειοψηφία του συντονιστικού τον είχε απορρίψει, ως βασικό ομιλητή τον απόστρατο στρατηγό, Φράγκο Φραγκούλη.

Παμμακεδονικές Ενώσεις: «Απαράδεκτη η καπηλεία των συλλαλητηρίων»

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, προκάλεσε η προαναγγελία ίδρυσης κόμματος από συνδιοργανωτή των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία και η χρησιμοποίηση εικόνων από τις μεγάλες διαδηλώσεις για το Μακεδονικό.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ως μέλος του δικτύου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, εκ των βασικών διοργανωτών των μεγάλων συλλαλητηρίων, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει με την ίδρυση κόμματος που διατείνεται ότι προέρχεται από το κίνημα των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης:

«Κάθε Έλληνας διατηρεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Όχι όμως βάζοντας ως «βιτρίνα» ένα κρίσιμο εθνικό θέμα προς άγρα ψήφων. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να χρησιμοποιούνται εικόνες των μεγάλων συλλαλητηρίων ως μέσο διαφήμισης ενός νεοϊδρυθέντος κόμματος. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να καπηλεύεται ο αγώνας κι η αγωνία αγνών πατριωτών δίνοντας την αλγεινή εντύπωση ότι όλα έγιναν για να δημιουργηθεί ένα κόμμα» σημειώνεται σε αυστηρή γλώσσα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων καταλήγει λέγοντας πως «ο Ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τις Παμμακεδονικές Ενώσεις και προσήλθε ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ στα συλλαλητήρια με σκοπό την προάσπιση των δικαίων της Μακεδονίας. Δεχθήκαμε τόνους χημικών και άφθονη βία από τις δυνάμεις καταστολής κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Σταθήκαμε ΟΡΘΙΟΙ…το ίδιο θα πράξουμε και ΤΩΡΑ! Ο αγώνας για την Μακεδονία θα είναι μακρύς και δύσβατος. Ο αγώνας για την Μακεδονία ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ και όχι κομματικός. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ».

 

 

ViaDiplomacy Newsroom