Η πρώτη “επίθεση” των Τούρκων στο 4΄Σώμα Στρατού που δεν έγινε αντιληπτή

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ακυρώνεται στην Ξάνθη  άσκηση της ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑ η οποία θα γινόταν νότια σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης. Είναι από τις ελάχιστες φορές που κάποια άσκηση του στρατού μόλις λίγες πριν την πραγματοποίηση της ακυρώνεται. Η είδηση περνάει στα “ψιλά” με τοπικά “φιλοκυβερνητικά” και “φιλοτουρκικά” ΜΜΕ να αναφέρουν πως “η άσκηση αναβλήθηκε για να διεξαχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων των Μονάδων και, κυρίως, της συμμετοχής τους στην διακλαδική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”

Αυτή η “εξήγηση” ήταν αρκετά βολική για πολλούς ακόμα και για την διοίκηση του 4 Σώματος Στρατού παρά το προσβλητικό σχόλιο “λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων των Μονάδων” για τον πιο ισχυρό σχηματισμό του ΝΑΤΟ, την στιγμή μάλιστα που η άσκηση “Παρμενίων” διεξάγεται για αυτόν ακριβώς τον λόγο, να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν όλες οι μονάδες.

Η αποστολή της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας και ο σκοπός της άσκησης “δείχνει” τον λόγο της ακύρωσης

Η 20ή Τεθωρακισμένη Μεραρχία αποτελεί τη μόνη τεθωρακισμένη μεραρχία του Ελληνικού Στρατού. Η έδρα της βρίσκεται στην Καβάλα. Ο σχηματισμός υπάγεται στο Δ΄ Σώμα Στρατού και σε περίπτωση σύγκρουσης αποστολή της είναι να καλύψει τον σχηματισμό στην περιοχή της Ξάνθης. Η κάλυψη των υψωμάτων πριν την λίμνη του Πορτο Λάγος , των παραλιών της Ξάνθης αλλά κυρίως των αμιγώς μουσουλμανικών χωριών στον κάμπο της Ξάνθης είναι η βασική της αποστολή.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό η Μεραρχία (όπως και οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ΄Σ.Σ) συχνά συμμετέχει σε ασκήσεις με τους Εθνοφύλακες. Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή θυλάκων οι οποίοι τις πρώτες της σύγκρουσης θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δολιοφθορές.

Η παρουσία της Μεραρχίας έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό σε περιοχές όπου οι πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής έχουν έντονη δραστηριότητα, εκφοβίζοντας με την δράση τους τον μετριοπαθή μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.

Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση της άσκησης, στα τζαμιά των χωριών υπήρχαν πανηγυρικοί λόγοι στους οποίους αναφερόταν πως η Μητέρα Τουρκία και ο μεγάλος τους Ηγέτης, ο Ερντογάν κατόρθωσαν να ματαιώσουν την άσκηση και για πρώτη φορά ο Ελληνικός Στρατός δεν “πάτησε” στα χωριά αυτά.

Το 4 Σώμα Στρατού υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις και αιτήματα Τουρκικού Προξενείου

Λίγες ημέρες πριν την ακύρωση της άσκησης, το Δ Σώμα Στρατού ζήτησε πίσω φυλάκιο που είχε παραχωρήσει σε ιδιώτη με την δικαιολογία ότι το χρειάζεται για επιχειρησιακούς λόγους. Τώρα ποιοι είναι αυτοί οι επιχειρησιακοί λόγοι που ένα ολόκληρο σώμα στρατού ζητά ένα πρώην εγκαταλελειμμένο φυλάκιο το ήξερε μόνο η διοίκηση του ΔΣΣ αλλά και κάποιοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της μειονότητας γύρω από το Τουρκικό Προξενείο που ήταν ενάντια του ιδιώτη.

Υπήρξε πίεση ακύρωσης της άσκησης από το Τουρκικό Προξενείο;

Ακόμα και αν το σενάριο είναι θεωρητικά ακραίο, το αποτέλεσμα που προέκυψε από την ακύρωση της άσκησης και τις αστείες δικαιολογίες που διέρρευσαν, φαίνεται και οι πολιτικοί προϊστάμενοι αλλά και η διοίκηση του 4 Σώματος Στρατού δεν έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις και την αξιοποίηση από την πλευρά των Τούρκων.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το 4 Σώμα Στρατού έχει χάσει τον προσανατολισμό του, καλοκαιρινές συναυλίες, κοινωνικές δράσεις για επικοινωνιακή πολιτική χωρίς ουσιαστικό στόχο, τηλεοπτικές παραγωγές με αναφορές διαρκώς στο όνομα του διοικητή και τέλος, επιλεκτικές ενημερώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσουμε και στο δυσάρεστο γεγονός της σύλληψης των δύο αξιωματικών.

Το Δ΄Σ.Σ με την παρουσία του θα πρέπει να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Θράκης και να μην υποκύπτει σε ψυχολογικές και υβριδικές πιέσεις των Τούρκων. Τα στελέχη του θα πρέπει να συμμετέχουν σε λιγότερες μουσικές εκδηλώσεις και σε περισσότερες δράσεις όπου οι εικόνα τους θα εξυψώνει το φρόνημα των Θρακιωτών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom