Η «θεωρία των Μαλακών Συνόρων» στην Θράκη περνά στην Δεύτερη φάση – Μία αλληλοτροφοδοτούμενη απειλή ασφαλείας

Οι εξελίξεις που πυροδότησαν οι προσφυγικές ροές σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Συρίας καθώς και στο εσωτερικό της Τουρκίας οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα να (επαν)εξετάσει το ζήτημα των «μαλακών συνόρων» όταν είδαν να απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ασφαλείας από εσωτερικούς κι εξωτερικούς μηχανισμούς που δρουν στα πλαίσια υβριδικών συγκρούσεων ή πολέμων δια πληρεξουσίων.

Στη πρόσφατη έκθεση του State Department για την τρομοκρατία (2015) υπογραμμίσθηκε ο ευάλωτος χαρακτήρας και των ελληνικών συνόρων ο οποίος και αποτελεί μία σοβαρή ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που επιφέρει η πολυδιάστατη «μεταναστευτική/προσφυγική κρίση».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κράτη με αδύναμα ή αποτυχημένα με διάτρητα σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κατά τόπους δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων.

Η ρευστή πραγματικότητα που επικρατεί στο γεωπολιτικό υποσύστημα του βαλκανικού χώρου με την τελέσφορη δράση του αλβανικού εθνικισμού και την ανερχόμενη ριζοσπαστική απειλή των μουσουλμανικών θυλάκων αποτελούν πάγια απειλή ασφαλείας για την Ελλάδα

Η καθοδήγηση μιας τεράστιας μάζας μουσουλμανικών πληθυσμών θεωρείται από ορισμένους αναλυτές η καλύτερη στρατηγική από πλευράς Άγκυρας για τον έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων με στόχο της προώθηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να εξετασθεί με ιδιαίτερη προσοχή η συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας που εγκαινίασε η Τουρκία με αντικειμενικό σκοπό την μεταβολή του εδαφικού status quo, που προβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Η αμφισβήτηση του κράτους στην Θράκη μέσω των ψευτομουφτήδων

Η πολυεπίπεδη αμφισβήτηση της εσωτερικής έννομης τάξης, η διαιώνιση της ενδοστρέφειας της μειονότητας και η αποτροπή κάθε προοπτικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εντάξεως της στην τοπική κοινωνία, η «διαπόμπευση» της Ελλάδας, ως απεργαζομένης την διαρκή καταπίεση και εν τέλει την εξόντωση των μουσουλμάνων της Θράκης, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας, αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε μορφής συνύπαρξη ή συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής εντάσσονται στην δημιουργία μιας πραγματικότητας που παραπέμπει στη «χάραξη» διαχωριστικών γραμμών με αλυτρωτικές βλέψεις.

Η δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών κοκ) όσο κι αν ελέγχονται στενά από τις κρατικές δομές που επαγρυπνούν μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως αυτές στη Γλαύκη όπου ο η λειτουργία του κράτους καταλύθηκε παρόντος ενός βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν και η αρχή με «θόρυβο» της «Θεωρίας των Μαλακών» συνόρων.

Μάλιστα ήταν τόσο θορυβώδης η ενέργεια ώστε η εισαγγελία Ξάνθης άσκησε δίωξη στον ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε και στον ιμάμη του χωριού Ερκάν Αζίζογλου σχετικά με τα γεγονότα που έγιναν κατά την κηδεία του στρατιώτη Αχμέτ Κατουνλού που πνίγηκε ενώ υπηρετούσε την θητεία του. 

Μετά από την έρευνα που έγινε από την εισαγγελία σχετικά με την νεκρώσιμη τελετή στην Γλαύκη, ασκήθηκαν διώξεις.  Ο ψευτομουφτής Ξάνθης θα δικαστεί με κατηγορίες για αντιποίηση αρχής και ως ηθικός αυτουργός στην απομάκρυνση από την κηδεία του επίσημου μουφτή Σινίκογλου και σε περιστατικά διατάραξης δημόσιας τάξης.

Μάλιστα ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης στην δίκη που θα γίνει στις 31/3/2017 στο Μονομελές Πλημ/κείο Ξάνθης ενώ μάρτυρες υπέρ του Ψευτομουφτή Ξάνθης και  του Ιμάμη θα καταθέσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και ο Δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ. Ακόμα και σε αυτό το σημείο η θεωρία βρίσκεται στην πρώτη φάση , σε αυτή την αμφισβήτησης

Το «άδειασμα» των ΑΝΕΛ Ξάνθης από το κόμμα τους, οι παρακρατικές δομές και η Δεύτερη φάση της Θεωρίας

Πριν λίγες ημέρες οι ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ κατέθεσε μήνυση κατά της Τομεάρχη των ΑΝΕΛ στην Περιφέρεια ΑΜΘ Χρύσα Ούτση που ήταν παρούσα στην κηδεία του άτυχου στρατιώτη.

Η μήνυση αυτή είναι η πρώτη που καταθέτει ο ψευτομουφτής σε όσους των αμφισβητούν και δεν είναι τυχαία ούτε και εκδικητική, έχει ως στόχο το μοναδικό κόμμα που συγκρούστηκε με το προξενείο πριν αυτό απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη παγίωσης με την εξουσία, και το τελευταίο εμπόδιο αντιδράσεων στην Θράκη για τον ψευτομουφτή είναι οι απατημένοι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ.

Το άδειασμα των τελευταίων στην Θράκη ήρθε από τον ίδιο αρχηγό του κόμματος τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφώνησε το «Σύντροφοι και Συντρόφισσες» όπου ανάμεσα στους Συντρόφους ήταν και ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ένας από τους μάρτυρες κατά της  Τομεάρχης των ΑΝΕΛ στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η Δεύτερη φάση της «Θεωρίας των Μαλακών» συνόρων αρχίζει με τις πρωτοβουλίες και το τέλος της αμφισβήτησης, πρωτοβουλίες που θα αφορούν όπως και στην περίπτωση των ΑΝΕΛ Ξάνθης. Όμως και η εικόνα είναι σημαντική στην Δεύτερη φάση, μια εικόνα που θα πρέπει να συνηθίσει ο κόσμος της περιοχής.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα στο κέντρο της Ξάνθης επιτυχώς εντοπίσθηκαν και εξουδετερώθηκαν μέλη εγκληματικών και οργανωμένων παρακρατικών δομών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι για πρώτη φορά διακινητές βρέθηκαν σε κέντρο μια πόλης που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί και να συλληφθούν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και Τούρκοι αξιωματικοί (πρώην η νυν;) οι οποίοι μάλιστα είχαν στην διάθεση τους και διπλωματικά έγγραφα. Οι αστυνομικές αρχές και κλιμάκια της ΕΥΠ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την παρουσία των διακινητών στο κέντρο Ξάνθης και για το λόγο που ρίσκαραν να βρεθούν εκεί.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.