Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αρμενία

«Στις 24 Μαΐου, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Αρμενίας, Serhii Kopyrkin, κλήθηκε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας δεν αντέδρασε αμέσως στην απόφαση, η οποία ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι δύο κράτη μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO) βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να προετοιμαστεί για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

Πιστεύεται ότι ο Πασινιάν εννοούσε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία φέρεται ότι «προσπάθησε επανειλημμένα να σταματήσει τον πόλεμο», επισημαίνοντας την απόρριψη από τον Πασινιάν, τον Οκτώβριο του 2020, μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε η Μόσχα και έγινε αποδεκτή από το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έκτοτε οι σχέσεις Ρωσίας-Αρμενίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά: το Ερεβάν επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Δύση και κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ασφάλεια της Αρμενίας

ViaDiplomacy Newsroom