Η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν επτά διμερείς συμφωνίες για στρατηγική εταιρική σχέση – Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Η Σερβία και του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν την Τετάρτη επτά διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου συμφωνίας (MoU) για τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Επίσης υπέγραψαν ένα σημείωμα για το Συμβούλιο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Επιχειρήσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Σερβίας», ανέφερε η δήλωση της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό έγινε κατά την επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στη σερβική πρωτεύουσα, Βελιγράδι, όπου έγινε δεκτός με επίσημη τελετή.

Ο Αλίεφ και ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχαν διευρυμένη συνάντηση πριν από την υπογραφή των συμφωνιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι δήλωσαν ότι οι χώρες υποστηρίζουν η μία την άλλη στο The International Arena.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς του «φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Βούσιτς, από την πλευρά του, είπε ότι οι συμφωνίες ανέβασαν τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέο επίπεδο.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να κάνουν πολλά μαζί για το συμφέρον και το συμφέρον και των δύο χωρών».

Ανακοινώνεται επίσης ότι τελικά ο Σέρβος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μια ανεπίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τον Αλίεφ για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Προηγουμένως, εξέφρασε την επιθυμία του να συζητήσει τη σύνδεση της Σερβίας με τον Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ή τον Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP).

ViaDiplomacy Newsroom