Η συμμαχία που “αγκαλιάζει” δύο ωκεανούς

Με τον όρο “ινδο-ειρηνική συμμαχία” η Ουάσιγκτον εννοεί μια τετραπλή συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και Ινδία. Σε αυτές τις χώρες θα πρέπει επίσης να προστεθούν και οι Νοτια Κορέα, Ταϊβάν και Φιλιππίνες, εναντίον, εννοείται, όχι μόνο του Πεκίνου αλλά και του επεκτεινόμενου “συμφώνου της Σαγκάης”.

Για όλες τις παραπάνω χώρες, αυτή η “συμμαχία” εξασφαλίζει τις θαλάσσιες διαδρομές χωρίς την κινεζική επιρροή. Η συμμαχία όλων αυτών των χωρών επιτρέπει να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη στρατηγική τους ανεξαρτησία εν μέσω της ανόδου της Κίνας, αν θα χρειαστεί να γίνουν πολλά πράγματα φυσικά προτού η νέα ορολογία “ινδο-ειρηνική συμμαχία” οδηγήσει σε πρακτικές αλλαγές επί εδάφους. Οι αξιωματούχοι των χωρών αυτών θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένους στόχους για στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία –προγραμματίζοντας, για παράδειγμα, από κοινού τακτικές περιπολίες για τους στόλους τους.

Οι μεγάλες συγκρούσεις εξουσίας στην Ανατολική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία είναι ουσιαστικά θαλάσσιες –για τον έλεγχο και το άνοιγμα των εμπορικών δρόμων και για το ποιος καταφέρνει να κατασκευάσει και να εξασφαλίσει τις υποδομές μέσω των οποίων περνά η μεγάλη πλειοψηφία των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom