Η Τεχεράνη προσπαθεί να επαναλάβει πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς με το Κάϊρο μετά από 44 χρόνια

Ο Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν για Διεθνείς Υποθέσεις Αλί Ακμπάρ Βελαγιάτι σημείωσε τη σημασία της επανέναρξης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου. Έχει κρίνει την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου σημαντική για τις δύο χώρες, καθώς και για την περιοχή και τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας διαμορφώνονται σταδιακά», δήλωσε ο Βελαγιατί στο τηλεοπτικό δίκτυο Aljazeera σε αποκλειστική συνέντευξη.

Είπε επίσης ότι η επανέναρξη πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νέα περιφερειακή ισορροπία με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης για προσέγγιση με το Μαρόκο και την Αίγυπτο, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία εξετάζει την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλοτε αντίπαλα κράτη στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαιρετίζουμε την επιστροφή σε μια ομαλοποιημένη κατάσταση με άλλες χώρες στην περιοχή και τον ισλαμικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της μουσουλμανικής αδελφής χώρας του Μαρόκου», είπε ο Amir-Abdollahian μιλώντας στους πρεσβευτές από μουσουλμανικές χώρες σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη . για τον εορτασμό της αργίας του Eid al-Adha στις 29 Ιουνίου.

Οι σχέσεις Αιγύπτου-Ιράν είναι τεταμένες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το Ομάν αύξησε πρόσφατα τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Με την θέρμανση των διμερών σχέσεων, η Τεχεράνη πρόκειται να επωφεληθεί από το εμπόριο με την Αίγυπτο ως πύλη προς την Αφρική, ενώ το Κάιρο θα επωφεληθεί από τον ενεργειακό εφοδιασμό από το Ιράν.

Στις 29 Μαΐου, απαντώντας στις δηλώσεις του επισκεπτόμενου Ομάν σουλτάνου Haitham bin Tariq Al Said σχετικά με «την προθυμία της Αιγύπτου να ξαναρχίσει τις σχέσεις με το Ιράν», ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε ότι «χαιρετίζουμε αυτή τη θέση και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη».

Ο επικεφαλής του τμήματος ιρανικών συμφερόντων στην Αίγυπτο, Mohammad Hossein Soltanifard, δήλωσε στις 2 Ιουλίου ότι δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι οι πτήσεις μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου πρόκειται να ξαναρχίσουν.

Είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Αιγύπτιου επικεφαλής τουρισμού στο Ιράν και πρόσθεσε ότι «δεν έχει περάσει από επίσημα κανάλια».

Οι δηλώσεις του Σολτανιφάρντ έγιναν αφότου ο διευθυντής των Γραφείων Αεροπορικών Ταξιδίων και Τουρισμού του Ιράν, Χορματολάχ Ραφιέι, δήλωσε ότι τέτοιες πτήσεις θα ξεκινήσουν εντός 45 ημερών .

Είπε ότι η πρώτη «συμβολική πτήση» βρισκόταν στο προσκήνιο, εν αναμονή άδειας από το ιρανικό υπουργείο Οδών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αίγυπτος και το Ιράν σύντομα θα «σπάσουν τον πάγο» στις τεταμένες σχέσεις τους.

Ο Ραφιέι είχε επισκεφθεί το Κάιρο στα τέλη Ιουνίου για συζητήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους και είχαν γίνει ρυθμίσεις ώστε ο Αιγύπτιος επικεφαλής τουρισμού να επισκεφθεί την Τεχεράνη την ερχόμενη εβδομάδα.

(πηγή:caspiannews.com)

ViaDiplomacy Newsroom