Ιαπωνία: Τα τελευταία χρόνια κατασκοπευτικά κινεζικά μπαλόνια εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο μας

Υπάρχουν «ισχυρές» ενδείξεις ότι ιπτάμενα αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας που εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια ήταν κατασκοπευτικά κινεζικά μπαλόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

«Έπειτα από μια πιο ενδελεχή έρευνα ιπτάμενων αντικειμένων με τη μορφή μπαλονιών τα οποία έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο –περιλαμβανομένων αυτών που εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2019, τον Ιούνιο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021– καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις επρόκειτο για αναγνωριστικά μπαλόνια χωρίς πιλότο που εστάλησαν από την Κίνα», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη.

Το Τόκιο «ζήτησε έντονα από την κινεζική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τα γεγονότα αυτά» και να δεσμευθεί ότι «μια τέτοια κατάσταση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

«Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ξένα, αναγνωριστικά μπαλόνια χωρίς πιλότο και από άλλα μέσα είναι εντελώς απαράδεκτες», υπογράμμισε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Πλέον το Τόκιο εξετάζει να αναθεωρήσει τις διαδικασίες που ακολουθεί σε ό,τι αφορά τα ιπτάμενα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται παράνομα στον εναέριο χώρο του, προκειμένου να μπορεί να τα καταστρέφει πιο εύκολα, μετέδωσαν σήμερα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι τώρα τα αντικείμενα αυτά μπορούσαν να καταρριφθούν με τη χρήση όπλων μόνο στην περίπτωση που αποτελούσαν άμεση και ξεκάθαρη απειλή, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. «Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα εγείρει ανησυχίες αναφορικά με ένα πιθανό τεράστιο κενό στην άμυνα της Ιαπωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα αρμόδιος του κυβερνώντος κόμματος για την ασφάλεια και πρώην υπουργός Άμυνας.

Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι επανεξετάζει σειρά περιστατικών στα οποία εμπλέκονταν αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα μετά την κατάρριψη κινεζικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom