Ίδρυμα Rockefeller: ” Η Αθήνα μεταξύ των 35 ανθεκτικών πόλεων στον κόσμο”

Την επιλογή της Αθήνας ως μιας από τις 35 ανθεκτικές πόλεις, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί στη Σιγκαπούρη, το Ίδρυμα Rockefeller. Η Αθήνα θα συμμετάσχει στο Δίκτυο των ¨100 Resilient Cities¨, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει το Rockefeller Foundation.

Η ανακοίνωση έγινε σε ειδική εκδήλωση για την αστική ανθεκτικότητα, με συνδιοργανωτή  το Economist, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε η πόλη της Αθήνας για το σχέδιο ανθεκτικότητας στην αστική υποβάθμιση και την οικονομική και κοινωνική κρίση.

¨Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, τώρα όμως αναζητούμε δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής αναζωογόνησης¨ τόνισε ο κ. Καμίνης απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι ¨η πόλη της Αθήνας επιβραβεύεται με τη συμμετοχή της στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, λόγω του σχεδίου που έχει καταρτίσει η δημοτική αρχή για την αστική αναβάθμιση της ελληνικής πρωτεύουσας, καθώς και τις πρωτοβουλίες κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας¨.

«´Στις μεγάλες πόλεις εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα αλλά από τις μεγάλες πόλεις προέρχονται και οι λύσεις» ανέφερε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι ¨δεδομένου του νέου ισχυροποιημένου -έναντι των κεντρικών κυβερνήσεων- ρόλου τους, οι πόλεις δεν αρκεί να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις όταν ξεσπούν, αλλά να τις προλαβαίνουν ή να έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους¨. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τις ¨100 Resilient Cities¨ του ιδρύματος Rockefeller.

Οι «100 Resilient Cities» δημιουργήθηκαν από μία αρχική οικονομική δέσμευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων εκ του Ιδρύματος “Rockefeller”, αναγνωρίζοντας τις τάσεις της αστικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζουν αυτόν τον αιώνα.

«Τα μέλη του δικτύου των 100 Resilient Cities πρωτοπορούν παγκοσμίως, δείχνοντας ότι δεν είναι απλώς δυνατό να χτιστεί αστική ανθεκτικότητα σε κάθε είδος πόλης, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη,” δήλωσε η Δρ Judith Rodin, πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller. «Χτίζοντας την ανθεκτικότητά τους, οι πόλεις μαθαίνουν όχι μόνο να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις άσχημες περιόδους, αλλά επίσης ότι η ζωή είναι καλύτερη σε περιόδους ευημερίας, ειδικά για τους φτωχούς και τους αδύναμους¨ τόνισε η κυρία Rodin, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ¨έξυπνη επένδυση που αποδίδει ένα ‘μέρισμα ανθεκτικότητας’ και το οποίο αποτελεί μία νίκη για όλους”.

«Κάθε πόλη είναι μοναδική και μέσω του δικτύου των 100RC, οι πόλεις ‘χτίζουν’ πάνω στις εμπειρίες των άλλων πόλεων και μαθαίνουν τις καλύτερες τεχνικές για δημιουργία ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των 100 Resilient Cities. «Συνδέοντας τις πόλεις μεταξύ τους αλλά και με ειδικούς στη δημιουργία ανθεκτικότητας, αποσκοπούμε στο να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια πρακτική κλιμακούμενων λύσεων ανθεκτικότητας, έτσι ώστε οι πόλεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αυτού του αστικού αιώνα πιο αποτελεσματικά και επαρκέστερα” υπογράμμισε ο κ. Berkowitz.

kaminis

Οι 35 πόλεις που ανακοινώθηκαν, μεταξύ των 331 που έθεσαν υποψηφιότητα, είναι οι εξής :

Accra, Ghana
Deyang, China
San Juan, Puerto Rico, USA
Amman, Jordan
Enugu, Nigeria
Santa Fe, Argentina
Arusha, Tanzania
Huangshi, China
Santiago de los Caballeros, Dominican Republic
Athens, Greece
Juarez, Mexico
Santiago (Metropolitan Region), Chile
Barcelona, Spain
Kigali, Rwanda
Singapore, Singapore
Belgrade, Serbia
Lisbon, Portugal
St. Louis, Missouri, USA
Bangalore, India
London, England
Sydney, Australia
Boston, Massachusetts, USA
Milan, Italy
Thessaloniki, Greece
Calí, Colombia
Montreal, Canada
Toyama, Japan
Chennai,India
Paris, France
Tulsa, Oklahoma, USA
Chicago, Illinois, USA
Phnom Penh, Cambodia
Wellington City, New Zealand
Dallas, Texas, USA
Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Αυτό είναι το δεύτερο κύμα πόλεων και θα συμμετέχει μαζί με τις 32 νικήτριες πόλεις του περσινού «100 Resilient Cities Challenge», σχηματίζοντας ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο αστικών κέντρων σε ολόκληρο τον κόσμο, έτοιμο να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές καταστροφές και εντάσεις, οι οποίες αποτελούν ένα αυξανόμενο κομμάτι του 21ου αιώνα.

kaminis3
Για την επιτυχία της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για την βράβευση της Αθήνας από το Ίδρυμα Ροκφέλερ στην Σιγκαπούρη σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε τα ακόλουθα: Είναι ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Ροκφέλερ, το οποίο περιλαμβάνει εκατό πόλεις , σε ένα δίκτυο, που φέρει το όνομα: «Οι εκατό ανθεκτικές πόλεις». Είναι πόλεις, οι οποίες έχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν προετοιμάσει λύσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορες κρίσεις, πολλών ειδών, κρίσεις. Από κρίσεις που προέρχονται από τα φυσικά φαινόμενα , όπως σεισμοί ή πλημμύρες, ως και κοινωνικές κρίσεις, όπως είναι η ανεργία. Οπότε εμείς παρουσιάσαμε ένα πλάνο  και γι΄αυτό μας κάλεσαν εδώ και ανακοίνωσαν τη βράβευση της Αθήνας.  Βραβευτήκαμε διότι περιγράψαμε  το πως η πόλη λειτούργησε, με την ευθύνη του δήμου, σε αυτά τα τρεισήμισι  χρόνια και ποιο  είναι το σχέδιο για την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.