Ιδρύθηκε το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο – Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης ο Φ.Προβατάς

Επισήμως ανακοινώθηκε, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, η ίδρυση του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου με πρόεδρο της προσωρινής διοίκησής του, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του δήμου Αθηναίων για τις σχέσεις με την Λ.Δ. της Κίνας κ. Φώτη Προβατά.

Η ίδρυση του Συμβουλίου είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας συζητήσεων και συνεννοήσεων Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορέων και εκπροσώπων της Κοινωνίας Πολιτών και της Αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των Ελληνο-Κινεζικών οικονομικών σχέσεων. Προσπάθεια η οποία ενθαρρύνθηκε και από τις διακηρύξεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Λ. Δ. Κίνας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Προβατάς έκανε μία μικρή ανασκόπηση της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από την πλευρά του δήμου Αθηναίων με την συμπαράσταση των Ελληνικών Κυβερνήσεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εστιάζοντας στις επιχειρηματικές αποστολές, την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Αθήνας και κινεζικών πόλεων, καθώς και στο ενδιαφέρον που έδειξε ο Δήμος για τους Κινέζους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.  «Εκτός από τις Κυβερνήσεις και τους θεσμούς, είναι σημαντικό για εμάς η Κοινωνία Πολιτών να παίρνει πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει δράσεις και να επεμβαίνει δυναμικά στις αποφάσεις που την αφορούν», υπογράμμισε ο κ. Προβατάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς έκανε μία ανάλυση των κοινών και παραλλήλων πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ παρουσίασε το οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον της χώρας μας για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών της Κίνας με την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδας μπορεί να αναδειχθεί σε γέφυρα των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα. Προκειμένου, δε, να αποτυπώσει τη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες εξελίξεις είπε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στη Νοτιανατολική Ασία».

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Μπαλάφας στην ομιλία του εξήρε τη στάση της Κίνας στην οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας και τα πολλαπλά θετικά μηνύματα που η στάση αυτή μπορεί να δώσει στο διεθνές περιβάλλον. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κίνα. Σε αυτό συμβάλει η πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Λαζαρίδης περιέγραψε τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στις κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικές Ασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αποφέρουν καρπούς οι επαφές και οι συζητήσεις που ιστορικά γίνονται με τους εκπροσώπους των κεφαλαιαγορών αυτών.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής κ. Αντωνόπουλος τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα σήμερα το ενδιαφέρον Κινέζικων Επιχειρηματικών και Τραπεζικών Ομίλων για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως επεσήμανε,  μπορεί να βρει μέσω αυτού και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης: «Ελλάδα και Κίνα μαζί μπορούν να κάνουν την διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Τέλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Σακελλαρίδη, η οποία έχει παρακολουθήσει εδώ και πολλά χρόνια τις προσπάθειες των Ελλήνων Επιχειρηματιών στις αγορές της Κίνας, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ατομικές αυτές προσπάθειες, τόνισε την ανάγκη για οργανωμένες και σε υψηλό επίπεδο επιχειρηματικές δράσεις και προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να υποστηριχθούν και από την Κοινωνία Πολιτών και ως ένα τέτοιο σημαντικό βήμα, χαιρέτισε την Ίδρυση του Συμβουλίου.

IMG_5210

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.