Ιλχάμ Αλίεφ: Οι Αρμένιοι που ζουν στο Καραμπάχ θα μπορούσαν να λάβουν την υπηκοότητα του Αζερμπαϊτζάν

Οι τριμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης του Καραμπάχ αποτελούν μια πραγματική βάση για την εξεύρεση διεξόδου από την κατάσταση, αλλά οι διατάξεις αυτών των συμφωνιών πρέπει να τηρηθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τετάρτη.

«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε κάθε βήμα από τα εμπλεκόμενα μέρη που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις εντάσεις και θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών», είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τριμερείς συμφωνίες «αποτελούν επί του παρόντος τη μόνη πραγματική βάση για τη διευθέτηση [της σύγκρουσης]».

«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συνέχιση της εφαρμογής των διατάξεων των [τριμερών συμφωνιών] είναι απαραίτητη για όλους και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ πρότεινε νωρίτερα ότι οι Αρμένιοι που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορούν να λάβουν την υπηκοότητα του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε νωρίτερα ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η κατάσταση στο Καραμπάχ κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αλίεφ και ο Πασινιάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών.

Οι πλευρές σταμάτησαν στις θέσεις τους εκείνη τη στιγμή, μια σειρά από περιοχές τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού και Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη γραμμή επαφής και κατά μήκος του λεγόμενου διαδρόμου του Λατσίν.

Μετά από τριμερείς συνομιλίες με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 31 Οκτωβρίου 2022 στο Σότσι, ο Πούτιν είπε ότι απαιτείται μια «κοινή συμφωνία» για την παράταση της εντολής των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για παράταση της εντολής εξαρτιόταν από μια σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα από την πιθανή σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης και την οριοθέτηση και οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom