ΗΠΑ και Ελλάδα αποφάσισαν – «Ισοδύναμο Τετελεσμένο» η απάντηση στην Τουρκία

«Ο Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ενώ συνεχίζοντας ανέφερε, «δεν μπορούμε να πούμε τι ενέργειες θα κάνουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας» και τόνισε ,«η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»

Αμέσως η συνέντευξη κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τίτλο «Ευάγγελος Αποστολάκης: Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας» με τους χρήστες να θεωρούν ότι η φράση αυτή δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, στο έλεος των εξελίξεων και της πανίσχυρης Τουρκίας.

Όμως δεν είναι έτσι, η δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και με βάση αυτό θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Το μέγεθος της πρόκλησης, και συγκεκριμένα από την Τουρκία, θα καθορίσει και το μέγεθος της αντίδρασης. Πριν όμως από την στρατιωτική αντίδραση, η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτά που επιδιώκει να κερδίσει, θα είναι λιγότερα από αυτά που θα χάσει σε οικονομικό, πολιτικό, και τέλος στρατιωτικό επίπεδο.

Σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα γίνει σε συνδυασμό με τους συμμάχους της χώρας (ΗΠΑ – Ευρωπαϊκή Ένωση) και ήδη γίνεται, ενώ στο στρατιωτικό θα είναι καθαρά ευθύνη της Ελλάδας. Όλες οι ενέργειες της χώρας θα έχουν νομιμοποιητική βάση αφού μέχρι σήμερα οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.

Το πλήγμα του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έχει να μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αλλά το στρατιωτικό θα πρέπει να επιφέρει το μεγαλύτερο «Ισοδύναμο» αφού η παρέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ θα είναι άμεση, ενώ το «Τετελεσμένο» που θα προκύψει θα πρέπει να είναι τόσο μακροχρόνιο που δεν θα επιτρέψει την Τουρκία να τολμήσει απειλές για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό συνέβη μια φορά, το 1913, τότε η Ελλάδα πολεμούσε μόνη, αλλά είχε συμμάχους. Μετά από 106 χρόνια η χώρα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, μόνη θα πολεμήσει, αν χρειαστεί για κάποιες ώρες, αλλά έχει συμμάχους. Και οι σύμμαχοι, μαζί με την Ελλάδα έχουν πάρει μια απόφαση σε σχέση με την Τουρκία

ViaDiplomacy Newsroom